Cetățenii SUA nu vor mai putea intra în Uniunea Europeană doar cu pașaportul. Trebuie să se înscrie într-un program și să plătească o taxă

Foto: stirileprotv.ro

UE a anunțat lansarea ETIAS, noul sistem de informații și de autorizare privind călătoriile în spațiul european și care se se va aplica cetățenilor din statele non-UE care pot intra în zona Schengen fără viză, dar care vor trebui să obțină o autorizație de călătorie în prealabil, prin intermediul unei cereri online. Vor trebui să completeze în plus niște date pe un site dedicat și să plătească o taxă de 7 euro. Prevederea va intra în vigoare în luna mai 2023.

Autorizarea ETIAS va reprezenta o condiție obligatorie pentru admiterea în spațiul Schengen a cetățenilor non-UE, chiar dacă aceștia nu au nevoie de viză.

Practic, ETIAS este un sistem similar cu Visa Waiver din SUA și se va aplica, pe lângă americani, cetăţenilor din peste 60 de ţări (Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA etc.) care sunt scutiţi de viză pentru sejururile scurte în UE.

Autorizația de călătorie este valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a documentului de călătorie înregistrat în timpul introducerii cererii, oricare dintre acestea survine mai întâi.

Alte știri