Cinci poliţişti de frontieră din cadrul ITPF Oradea au fost trimişi în judecată pentru luare de mită

Compartimentul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor este abilitat să aducă la cunoştinţa publicului următoarele:

Procurorii din cadrul al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au finalizat urmărirea penală şi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a cinci inculpaţi, poliţişti de frontieră în cadrul ITPF Oradea pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, faptă prevăzută de art. 289 alin. 1 din Codul cu aplic. art. 6 alin. 1 şi art. 7 lit. c din Legea nr. 78/2000 .

În fapt, s-a reţinut că, în perioada martie – mai 2021, inculpaţii au primit de la conducători auto ai camionelor de transport marfă, aparţinând unei persoane juridice române, sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 100 de euro, pentru:
– a facilita acestora reducerea timpilor de aşteptare, in coloana ce se formeaza pe drumul european E60, fapta fiind săvârşită în legătură cu atribuţiile de serviciu ale funcţionarului,
– pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la carantinarea persoanei în cauză.
– neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu referitoare la controlul documentelor transportatorilor de marfă.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Bihor cu propunere de a menţine măsura sechestrului asigurătoriu, măsură dispusă cu privire la inculpatul P.G. având în vedere că s-a constatat o disproporţie vădită între veniturile licite ale inculpatului şi averea sa.

Cei 5 inculpaţi s-au aflat sub măsura reţinerii şi a arestului preventiv în perioada 07.12.2021 – 17.12.2021, sub măsura arestului la domiciliu în perioada 17.12.2021 – 31.12.2021, iar ulterior sub măsura controlului judiciar din 01.01.2022 pe o perioadă de 120 de zile.

La efectuarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a beneficiat de sprijinul Direcţia Generală Anticorupţie.

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform prevederilor Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal ce constă în finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă în vederea judecării cauzei, situaţie care nu poate în nici un fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Distribuie informația
Alte știri