Cine sunt cei mai mari contribuabili la bugetul local? Primăria Oradea împreună cu ADLO a organizat prima ediție a Galei „Antreprenor pentru Bihor”

Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA (ADLO) a organizat prima ediție a Galei „Antreprenor pentru Bihor”, o continuare a galei „Antreprenor pentru Oradea”, eveniment organizat în ultimii 10 ani de către municipalitate.

Evenimentul a avut loc ieri, 23 mai, într-un cadru festiv, în Sala Mare a Primăriei municipiului Oradea.

„Am ales această dată cu însemnătate aparte pentru Oradea, dorind să marcăm 103 ani de la prima vizită a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria în Oradea. Gala „Antreprenor pentru Bihor” este un eveniment dedicat mediului de afaceri, pe care Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor îl premiază, într-un mod simbolic, pentru aportul la bugetul local, respectiv la dezvoltarea economică a județului”, a precizat Alina Silaghi, director executiv al ADLO.

Au fost premiaţi primii 10 contribuabili la bugetul local al municipiului Oradea pe anul 2021, respectiv cele mai mari 10 companii din județul Bihor, în funcție de cifra de afaceri.

În deschiderea evenimentului, directorul ADLO, Alina Silaghi, a făcut o scurtă prezentare a Palatului Primăriei Oradea, clădire construită între anii 1902 și 1903, inaugurată în anul 1904. Are un stil neoclasic, cel mai spectaculos element arhitectural fiind scara principală, respectiv Sala de şedinţe – „Sala de Onoare”, marcată de cele trei ferestre monumentale încheiate pe traseu semicircular, asemeni unor simbolice arcuri de triumf. Clădirea a trecut recent printr-un proces de renovare și restaurare, Gala de ieri fiind primul eveniment festiv care s-a organizat aici.

La nivelul județului Bihor, ADLO deține șase titluri de parc industrial, al șaptelea titlu fiind în lucru.

Valoarea totală a investițiilor atrase în parcurile industriale pe anul 2021 este de 29.874.000 euro, însumând peste 425.000.000 euro atrase din 2008 până în prezent, 115 companii rezidente, și un număr total de 9.500 de locuri de muncă create.

„Ne bucurăm să vă anunțăm că o bună parte din proiectele pregătite de noi anul trecut au început să prindă contur”, a spus directorul Alina Silaghi, enumerând proiectele şi stadiul în care se află acestea:

  • Parcul Științific și Tehnologic Bihor – s-a demarat construirea parcului, firmele fiind invitate să se alăture proiectelor de cercetare-dezvoltare ce se vor desfășura acolo;
  • Incubatorul de afaceri – CRESC – în implementare – un centru dedicat start-upurilor din domenii creative;
  • Construirea primului bloc de locuințe – se estimează finalizarea lui spre sfârșitul acestui an;
  • Programul MakeITinOradea – are deja finaliști și a fost începută o nouă rundă de finanțare pentru start-upuri din domeniul IT, programul ajungând să fie cunoscut la nivel național;

„Un proiect important pentru județul Bihor și regiune este Terminalul Cargo Oradea, proiect dezvoltat de CTP Park, care va fi pus în funcțiune deja anul acesta”, a mai precizat directorul Alina Silaghi.

Primarul Florin Birta a mulțumit celor prezenți pentru faptul că au onorat invitația, precizând că Gala Antreprenor se află la a zecea ediție. De asemenea, a mulțumit tuturor companiilor pentru contribuțiile la bugetul local, acestea reprezentând aportul mediului de afaceri în dezvoltarea economică a municipiului. Evenimentul reprezintă un gest de recunoștință pentru principalele companii care contribuie la dezvoltarea orașului.

Președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a vorbit despre proiectele privind dezvoltarea județului, cele mai importante fiind legate de conectivitatea aeriană, proiectele privind prelungirea pistelor, respectiv parteneriatul cu firma CTPark Iota pentru realizarea Terminalului Cargo de la Aeroportul Oradea, care reprezintă o investiție în valoare de 32 milioane euro, a căror realizare reprezintă un punct important de conectare cu vestul României. Președintele CJ Bihor a mai vorbit despre proiectele de infrastructură rutieră în parteneriat cu primăria Oradea și primăriile din județ, centurile ocolitoare din zona metropolitană Oradea, coridorul de conectare Drumul expres Arad-Oradea și altele care vor urma.

Cei mai mari contribuabili, premiaţi: 10 la bugetul local, 10 la bugetul judeţean

În continuare, viceprimarul Marcel Dragoș a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2021. Aceştia sunt:

PLEXUS SERVICES RO
GRUP PLASTOR
PUREM ORADEA
FAIST MEKATRONIC
GRUP TRANSILVANIA GENERAL IMP-EXP
RCS & RDS
GRUP H ESSERS
CONNECTRONICS ROMÂNIA
GRUP LOTUS CENTER
NIDEC ORADEA

În anul 2021, primii zece contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 25.987.132 lei.

Premiul pentru investiția anului în parcul industrial din Oradea a fost acordat de către doamna viceprimar Arina Moș companiei , pentru o investiție asumată de 14 milioane euro, iar un premiu pentru singura investiție în parcul industrial cu capital 100% românesc din industria automotive a fost acordat companiei VALTRYP SRL, companie înființată în anul 1994.

City-managerul Mihai Jurca a înmânat două premii pentru responsabilitate socială și susținerea proiectelor municipalității, grupului PRIMA și companiei HORNBACH.

Directorul ADLO a mai adus mulțumiri pentru responsabilitate socială Companiei de Apă Oradea, Termoficare Oradea și societății Coral Impex.

În ceea ce privește premiile acordate din partea Consiliului Județean Bihor, acestea au fost înmânate de către vicepreședintele Călin Gal următoarelor companii, topul fiind alcătuit în funcție de cifra de afaceri pe anul 2020:

CELESTICA ROMÂNIA
AGROIND CAUACEU
TRANSMEC RO
DRUM ASFALT
MADRUGADA COM
ADA FABRICA DE MOBILĂ
NUTRIENTUL
VERNICOLOR
ARA SHOES ROMÂNIA
VPK PACKAGING

De asemenea, un premiu special pentru investiția anului a fost acordat de către vicepreședintele CJ Mircea Mălan companiei CTPark Iota, respectiv două premii de responsabilitate socială companiilor orădene SELINA și DUMEXIM.

În discursurile premiaților, aceștia s-au arătat extrem de încântați atât de calitatea evenimentului mult așteptat în fiecare an, cât și de ideea extinderii acestuia la nivel de județ.

Distribuie informația
Alte știri