„Cizma fascistă”, lucrare ce dezvăluie opresiunea teribilă a regimului totalitar, la Muzeul Orașului Oradea

Cu prilejul zilei de 27 ianuarie (Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului), în cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal – secția Muzeul Orașului Oradea, a avut loc activitatea ARTA MEMORIEI.

Voci în calea uitării au fost dr. Ioan Ciorba – șeful secției Muzeului Orașului Oradea, dr. Diana Iancu – muzeograf și profesoara Livia Ghiurcuța, alături de elevii clasei a XI-a de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”. Acestora din urmă li s-a prezentat semnificația zilei și aspecte referitoare la comunitatea evreiască din Oradea în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, când aceasta a fost cuprinsă de răul absolut: măsuri antisemite, ghetoizarea și deportarea în lagărele naziste!

Tragedia comunității evreiești din perioada respectivă a fost ilustrată de expunerea lucrării „Cizma fascistă”, realizată de pictorul Leon Alex. Acesta s-a născut în anul 1907, la Petroșani, ca fiu al unui meseriaș din Valea Jiului. Împreună cu familia, în anul 1916, s-a mutat la Oradea. Leon Alex a dorit să exprime prin creația sa stări, sentimente, situații, precum frica și suprimarea fizică.

În anul 1943, captiv într-un lagăr de muncă forțată, pictorul s-a îmbolnăvit de tifos, fără posibilitatea obținerii îngrijirii medicale. A reușit să se vindece, să scape de lagăr  și s-a înrolat în armata sovietică. Ultimele știri despre artist datează din luna martie 1944, la Ostroh, Ucraina, unde se pare că a participat la o luptă cu forțele naziste, căreia nu i-a supraviețuit.

În lucrarea Cizma fascistă, pictorul dezvăluie opresiunea teribilă a regimului totalitar într-o imagine cutremurătoare.

Aceasta cuprinde cinci cizme care înaintează spre centrul compoziției având pe marginile tălpilor cu gheare zvastica nazistă. În centru, se află o familie de evrei, trei adulți și un copil, obligați să poarte semnul distinctiv – steaua galbenă, care privesc cu spaimă cum vor fi striviți. Premoniția este copleșitoare, pictorul remarcându-se prin caracterul vizionar. 

Obiectivul  acestui eveniment a fost acela de a crea empatie cu victimele Holocaustului, de cunoaștere a evenimentelor din anul 1944 în Oradea și de a valoriza patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. La finalul lui s-a reușit o și mai bună conturare a ideii că, indiferent de etnie, religie sau rasă, avem datoria morală de a ține vie amintirea victimelor lagărelor naziste.

COMPANIE DE TRANSPORT INTERNAȚIONAL MĂRFURI ȘI LOGISTICĂ din Parcul Industrial Borș
ANGAJEAZĂ ECONOMIST SENIOR
CONDIȚII
Absolvent studii superioare economice
Vechime minim 5 ani in domeniu, cuprinzând toate aspectele activității financiar-contabile
Cunoșterea temeinica a legislației financiar-contabile in vigoare
Cunoștințe de operare MS Office (Word, Excel);
CV se trimite la adresa angajări@inovativlogistic.ro, pentru programare interviu

Alte știri