Cladirea Colegiului National „Mihai Eminescu” din Oradea va fi reabilitata. Dateaza din 1699

Cladirea Colegiului National”Mihai Eminescu”din Oradea va fi reabilitata. La fel si sala de sport a unitatii de invatamant. Valoarea totala a investitiei este de 34,4 milioane de lei. Aproape 26 de milioane de lei vor fi destinati lucrarilor de reabiltare a cladirii ce dispune de subsol, parter si doua niveluri, iar restul banilor vor fi investiti in dotari si echipamente. Finantarea se va face din sursele bugetului local al municipiului Oradea.

Scoala a fost intemeiata ca institutie la 2 decembrie 1699. Din 1717 a functionat ca scoala iezuita, iar din 1874 ca arhigimnaziu cu limba de predare latina, tutelat de Ordinul Premonstratens. Tot acolo s-a constituit si prima catedra de limba romana din Oradea, ocupată de profesorii: Alexandru Roman, Dionisie Pascutiu si Constantin Pavel.

In cladire a functionat un timp si Academia de Drept care s-a bucurat de prezenta unor nume celebre printre profesorii sai: Iosif Vulcan, Emanuil Gojdu, Aurel Lazar. In perioada interbelica imobilul a gazduit Liceul Comercial Roman-Maghiar iar pana in 1924, Facultatea de Drept. In 1959, prin unificarea Liceului Clasic Mixt Maghiar cu Liceul de Fete Roman “Oltea Doamna”, a luat fiinta Liceul de Filologie-Istorie.

In 1990 a devenit Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, iar din anul scolar 1999-2000 a primit denumirea de Colegiul Național “Mihai Eminescu”, nume ce marcheaza si mai bine statutul de scoala reprezentativa a judetului Bihor.

Distribuie informația
Alte știri