Clădirile, mai importante decât oamenii. Angajații MoO, „sacrificați” de către primarul Florin Birta

Foto: crisana.ro

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta anunță că a scăpat de o cheltuială: Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural. „Toți angajații Muzeului Oradea vor fi predați…către Muzeul Țării Crișurilor conform prevederilor legale reglementate, urmând ca acesta din urmă să decidă de câte persoane are nevoie pentru a asigura funcționarea secției respective”, a declarat primarul Florin Birta.

Asta înseamnă „3 bucăți” arheologi, „4 bucăți” muzeografi, „10 bucăți” supraveghetori…

La Muzeul Țării Crișurilor marfa poate fi preluată sau nu. Oamenii, resursa cea mai de preț a unei societăți sau instituții, sunt degradați la nivel de produse sau sub-produse. 

Redăm mai jos integral textul comunicatului trimis de către Primăria Oradea:

Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural va fi desființat, urmând ca de la 1 iulie acesta să devină secție a Muzeului Țării Crișurilor.

„În urma protocolului dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean, Muzeul Oradea se va desființa ca entitate cu personalitate juridică și va trece în subordinea Muzeului Țării Crișurilor, ca o secție în cadrul acestuia. De asemenea, managerul Muzeului Orașului Oradea își va pierde calitatea de ordonator terțiar de credite începând cu data de 1 iulie 2021. Toți angajații Muzeului Oradea vor fi predați, începând cu această dată, către Muzeul Țării Crișurilor conform prevederilor legale reglementate, urmând ca acesta din urmă să decidă de câte persoane are nevoie pentru a asigura funcționarea secției respective”, a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat ieri în ședința Consiliului Local, Primăria Oradea va preda până la data de 30 iunie 2021 în folosință gratuită către Muzeul Țării Crișurilor patrimoniul imobil și mobil aferent Corpul A (cu excepția sălilor A01 – A15) și Corpul B din Cetatea Oradea.

Totodată, Primăria Oradea va da în administrare Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor patrimoniul imobil și mobil aferent Casei Darvas – La Roche (str. Iosif Vulcan nr. 11), fostul sediu al Lojii Masonice (str. Armatei Române nr. 4) și Sinagoga Ortodoxă Aachvas Rein (str. Primăriei nr. 25).

Asociația de promovare a turismului din Oradea și regiune (APTOR) va primi în administrare restul patrimoniului imobil și mobil din Cetatea Oradea, aferent corpurilor A (parţial  – etaj I, sălile A01 până la A 15) și  C1, C2, C5, C6, C7, C8, C9, C10, C12, C13, C14, C15, C16, precum și terenul aferent, urmând ca APTOR să își mute sediul administrativ în Cetatea Oradea.  

„Mutarea sediului APTOR în Cetatea Oradea este una firească, ținând cont de spațiile pe care va trebui să le administreze aici. Având în vedere că s-a încheiat perioada de monitorizare pentru implementarea proiectelor pe fonduri europene, spațiile din Cetatea Oradea vor putea fi scoase la licitație pentru a fi închiriate. De menționat, că toate sumele care vor fi încasate de către APTOR, dar  și de către Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice vor fi transferate în integralitate municipiului Oradea, devenind astfel venituri ale bugetului local. Spațiul rămas liber ca urmare a mutării sediului APTOR în Cetate va fi ocupat de Divizia de iluminat din cadrul Asociației de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), având în vedere că ADLO are sediul în același corp de clădire din primărie”, a menționat primarul Florin Birta.

Distribuie informația
Alte știri