Clădirile reprezentative din Oradea au devenit uriașe ecrane de proiecții luminoase/ Centrul orașului, invadat de spectatori / Foto

Mii de orădeni și turiști au asistat, sâmbătă seara, la spectacolul de lumini proiectate pe cele mai importante clădiri din oraș cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau. De altfel, Ediţia 2024 s-a concentrat în jurul temei principale Lumina/The Light/La Lumière, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională și chiar interactivă.

Începând cu ora 21:30, palatele Art Nouveau orădene au prins viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală și instalaţii interactive. Participanţii pot admira într-o lumină nouă pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str.Republicii) și Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei).

Proiecția imersivă a lucrărilor lui Gustav Klimt pe fațada Bisericii Sfântul Ladislau din Piața Unirii a fost printre cele mai vizionate, însă, în general, atât de multă lume a vrut să admire proiecțiile încât trotuarele s-au blocat în jurul clădirilor pe care au rulat imaginile.

Cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau, pe parcursul zilei, au fost pregătite și alte evenimente cum ar fi prelegerea „Art Nouveau – stil sau mișcare?” susținută de conf. univ. Deodáth Zuh, atelierul de ceramică și porțelan al Manufacturii Lüster​ sau tururile ghidate gratuite, disponibile în mai multe limbi care au oferit ocazia participanților să redescopere frumusețea arhitecturală a clădirilor Art Nouveau din centrul istoric al orașului. adăugând o notă muzicală festivităților de ziua Art Nouveau​

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri