Clasic și postromantic unite printr-o baghetă, la Filarmonica orădeană

Filarmonica orădeană le propune melomanilor, și nu numai, un concert simfonic format din lucrări clasice și postromantice, avându-i alături pe tânărul violoncelist Ștefan Cazacu și pe dirijorul maghiar Horvath Gabor.

Ștefan Cazacu propune publicului unul dintre cele mai frumoase și dificile concerte dedicate violoncelului: Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn. Lucrare de o frumusețe clasică și transparentă, concertul este o provocare și un must have pentru orice violoncelist, nu doar din cauza dificultăților tehnice, ci și a frumuseții melodice. Transparența lucrării obligă solistul să tindă spre perfecțiune, orchestrația neoferindu-i posibilitatea de a-și ascunde nesiguranțele tehnice sau greșelile ce apar voit sau nevoit în concertele live.

Concertul haydnian este încadrat de Uvertura Regele Ștefan, op. 117 de L. van Beethoven – una dintre cele mai puțin interpretate lucrări orchestrale beethoveniene – și de Simfonia a II-a în mi minor, op. 27, de Serghei Rahmaninov, una dintre cele mai populare lucrări simfonice ale pianistului și compozitorului rus. Uvertura Regele Ștefan surprinde viziunea lui Beethoven asupra spiritului maghiar, compozitorul admirând oamenii, ritmurile, dar și vinurile maghiare. În Oradea această uvertură nu a fost interpretată de peste 20 de ani.

Sinfonia a II-a de Serghei Rahmaninov cucerește prin amplitudinea și frumusețea melodică, compozitorul situându-se la granița dintre romantism și postromantism. Dirijorul a optat pentru această simfonie ca o contrapondere la partea I a concertului, dominată de spiritul și formele clasice.

Celistul Ștefan Cazacu este pentru a treia oară la Oradea. Cu entuziasmul celor 25 de ani ai săi, iese, sau încearcă să iasă, de sub umbra tatălui său, unul dintre cei mai buni celiști europeni din generația 60+. În acest concert foarte cunoscut va încerca să ofere nota personalității sale, recunoscând că a furat câteva lucruri din interpretările pe instrumente de epocă. Dirijorul maghiar Horvath Gabor este pentru a cincea oară în ultimii șase ani la pupitrul orchestrei orădene. El a declarat presei locale că apreciază disponibilitatea și flexibilitatea instrumentiștilor și observă o evoluție a ansamblului.

Distribuie informația
Alte știri