CMUAT a aprobat amplasarea unui monument Meridian 0 în Cetatea Oradea

Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului a avizat favorabil proiectul Asociației Club Lions Oradea de amplasare a unui monument „Meridian 0” în incinta Cetății Oradea, pe axa fostului Meridian 0, în zona Bastionului Crăișorul.

„Încă de la începuturile sale, Cetatea Oradea a constituit nucleul vieții administrative, politice, militare, juridice şi religioase. Așa cum se știe, mai bine de două secole, Meridianul 0 era situat în Cetatea Oradiei, iar hărțile întocmite la acea vreme foloseau meridianul Oradiei ca meridian 0°. Astfel, proiectul monumentului a fost prezentat comisiei într-un limbaj artistic contemporan printr-o sculptură urbană ambientală. Baza monumentului va fi una rotativă, armonizată cu mișcările soarelui. Prin urmare, sculptura va face o rotire completă în 24 ore, ceea ce va crea minimum 24 de poziţii diferite ale acesteia. Ca entitate plastică, proiectul reprezintă o provocare vizuală modernă, punând laolaltă mișcarea și culoarea într-un singur simbol’’, a precizat viceprimarul Arina Moș.

Materialul principal din care va fi realizată sculptura-monument este sticla. Aceasta va avea  o grosime de 5 cm, laminată cu filtru 3M Dichroicm, care prin caracteristicile sale și în relație cu soarele va crea un spectacol unic.

Înălțimea totală a monumentului va fi de 10 m, cu un raport de 7 m/ 3 m, unde intersecţia este marcată de o sfera metalică 0,50 cm diametru. Structura acestuia va fi una metalică simplă, strict cu rol tehnic, structural.

Baza rotativă are diametrul de 3 m, cu diferite goluri prin care sculptura va putea fi parcursă de către vizitatori.

Distribuie informația
Alte știri