Cod portocaliu de inundații pe Crișul Negru, până sâmbătă seară

foto/ arhiva

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până sâmbătă seara în pe râuri din şapte judeţe.

În intervalul 16 decembrie, ora 12.00 – 17 decembrie, ora 18.00, vor fi creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte S.H. Tinca (judeţul Bihor)Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş), Crişul Alb- bazin amonte S.H. Gurahonţ (judeţele: Hunedoara şi Arad), Arieş – bazin amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba) şi Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş).

În scopul preîntâmpinării situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate, ISU Crișana vă recomandă să evitați deplasările pe durata manifestării acestora și să vă adăpostiți în imobile sau spații închise, care vă asigură protecția.

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.

De asemenea, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: curățați, adânciți sau realizați în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; drenați şi asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.

Distribuie informația
Alte știri