Cod roșu pe valea Fânețelor A.B.A Crișuri a mobilizar echipele de intervenție

Ca urmare a propagării viiturii formate anterior s-a instalat codul roșu pe valea Fânațelor, afluent al râului Barcău. Avertizarea hidrologică este valabilă pînă sîmbătă, 8 iunie , ora 06. ”De mai bine de 2 săptămânii ploile au pus stăpânire pe bazinul hidrografic Crișuri. În acest timp zilnic au fost emise sau actualizate avertizări hidrologice, dar acum este pentru prima dată când se atinge codul roșu de inundații. Prin urmare în zona Sărsig, A.B.A Crișuri a mobilizar echipe de intervenții și a acționat cu 1000 de saci pentru a supraînălța digurile. La ora 18 cotele au început să scadă, dar până la normalizarea situației echipele vor rămâne în terren.” Sorin Guler, director A.B.A Crișuri.

La stațiile hidrometrice, în perioada 6-7 iunie, au fost înregistrate următoarele cantități de precipitații:
Statia hidrometrică/ cursuri de apă
Vadu Crișului/ r. Crișul Repede 25 l/ mp/ 24 ore
Topa de Criș/ r. Borod 49,6 l/ mp/ 24 ore
Aleșd/ r. Valea de Izvor 49,8 l/ mp/ 24 ore
Sălard/ r. Barcău 62,4 l/ mp/ 24 ore
Ianca/ r. Ier 60,8 l/ mp/ 24 ore
Beiuș/ Crișul Negru 22,7 l/ mp/ 24 ore
Luncasprie/ Holod 7,4 l/ mp/ 24 ore


De aceea, pe parcursul zilei de vineri, 7 iunie, în localitățile Spinuș, Brusturi, și Ciulești având în vedere situația hidrometeorologică, A.B.A Crișuri a declanșat acțiuni de apărare. Astfel, peste 20 de angajați au supraînalțat digul cu 1000 de saci de nisip pentrua diminua revărsarea Văii Fânețelor pe drumul comunal Spinuș – Brusturi. Dispeceratul ABA Crișuri anunțat Poliția Rutieră în vederea dirijării traficului rutier pe DN 19 A, ruta Oradea-Marghita, în zona loc. Sarcău, drumul fiind acoperit cu o lamă de 20 cm apă.

În localitatea Sălard, în prima parte a zilei de vineri, Formația de Intervenție Rapidă ABA Crisuri a intervenit cu două motopompe de mare capacitate și un buldoexcavator pentru pomparea apei din incinta apărată în râul Barcău peste coronamentul digului. Pentru limitarea efectelor inundațiilor angajații ABA Crișuri au intervenit și pe valea Vițeilor, în apropiere de localitatea Sălard, cu 1000 de saci de nisip, 50 de pari din lemn și piloni, folie de polietilenă, 1 buldoexcavator, 1 excavator, 1 autobasculantă, 2 autoutilitare. Precipitațiile abundente au făcut ca acumularea Fegernic, de pe valea Almaș, comuna Sârbi, jud Bihor să acumuleze de așa manieră încât apele au fost evacuate atât prin golirea de fund, turnul deversor cât și prin deversorul lateral. O astfel de situație nu s-a mai produs din anul 1977. Prin această acumulare s-a atenuat unda de viitură care ar fi spălat drumul DN 19 A, Oradea-Marghita precum și localitățile din aval.


În perioada 6-7 iunie în județul Bihor au fost afectate 45 de localități, 388 de case, 43 de poduri, 751 de fântâni și 125 de animale moarte. De asemeni cu ajutorul personalului ISU Crisana au fost evacuate în total 149 de persoane. La ora actuală personalul ABA Crisuri monitorizează lucrările hidrotehnice cu rol de apărare și efectuează măsurători în zonele cu ape mari.

Distribuie informația
Alte știri