Codul galben de inundatii a fost prelungit in Bihor. ABA Crişuri a intervenit pentru deblocarea ghețurilor de pe cursurile de apă. Comunicat

Conform datelor hidrologice, în perioada 5-7 februarie sunt prognozate creșteri de debite cu depășiri decote pe râurile: Barcău, Crișul Repede, Holod, Crișul Alb și Crișul Negru. La ora actuală se înregistrează cote depășite pe valea Holod, Roșia și pe râul Crișul Negru la Tinca.  Precipitațiile lichide din ultimele 48 de ore, precum și încălzirea vremii au dus la dislocarea podurilor de gheață de pe suprafața mai multor văi și râuri din bazinul hidrografic Crișuri.

Având în vedere aceste fenomene, A.B.A Crișuri a mobilizat formațiile de lucru din teritoriu pentru a monitoriza cursurile de apă. Astfel, vineri, 3 februarie, au fost semnalate îngrămădiri de gheață pe valea Topa, în localitatea Hidișel, și pe valea Finiș, în localitatea Finiș. Cea mai dificilă intervenție a fost pe valea Finiș unde s-a impus utilizarea unui buldoexcavator pentru a sparge blocurile de gheață intinse pe o suprafață de 250m. De asemenea, în această localitate,  preventiv s-au amplasat saci de nisip în fața mai multor gospodarii pentrua impiedica scurgerea apelor. Tot vineri, la ora 19.00, în dreptul podului din Ciucea s-au semnalat scurgeride sloiuri mari având o grosime de 25-30 cm. Angajații A.B.A Crișuri au intervenit cu utilaje, căngi și prăjine pentru a debloca scurgerea apei. De asemenea, pe parcursul nopții s-a intervenit și în localitatea Negreni, unde aglomerările de ghețuri au blocat scurgerea apei la un podeț de pe valea Meportoc.

Sîmbătă, 4 februarie, între orele 19.0-21.00, pe valea Topa, în zona Corbesti-Ceisoara , angajații A.B.A Crișuri au semnalat unele canale necadrastrate colmatate.  Pe parcursul zilei de ieri, pe râul Barcău, in jud.Salaj, angajații A.B.A. Crișuri au intervenit pentru a elibera albia de ingrămădirile de sloiuri de gheață. De asemenea, s-a intervenit și pe Crișul Alb și valea Vața în județul Hunedoara. Timp de 3 zile,  50 de angajați ABA Crișuri au fost mobilizati pentru a asigura scurgerea apelor, iar în perioada următoare se menține un grad sporit de monitorizare a cursurilor de apă pe toata perioada avertizarii  hidrologice.

Alte știri