Colegiul Național „Mihai Eminescu”, reabilitat cu bani de la CNI, POR și PNRR

Consilierii locali și-au dat astăzi girul pentru indicatorii tehnico-economici la faza DALI actualizat pentru etapa I finanțată de Compania Națională de Investiții, în vederea reabilitării Colegiului Național „Mihai Eminescu”, corp A+B+C și amenajări exterioare. Prin acest proiect se are în vedere reabilitarea, reamenajarea parțială și modernizarea, atât exterioară, cât și interioară a clădirii, cu păstrarea și punerea în valoare a caracterului de monument istoric prin identificarea, reabilitarea și conservarea elementelor valoroase.

În anii anteriori, municipalitatea a elaborat documentațiile tehnico-economice la faza DALI, PT, DE și DTAC pentru întreaga clădire, inclusiv sala de sport de pe latura sudică a unității de învățământ. Dată fiind valoarea mare a devizului – peste 64 milioane lei la sfârșitul anului 2021, Primăria Oradea a continuat eforturile pentru găsirea unor surse de finanțare interne și internaționale în vederea demarării cât mai urgente a lucrărilor, anterior fiind depuse aplicații la Ministerul Culturii și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, proiectul fiind inclus într-o linie de credit a BEI în cursul anului 2021. Valoarea totală a investiției estimată în prețuri la zi (din cauza escaladării costurilor) este de 74 milioane lei.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Cseke Attila, pentru a susține aceste lucrări prin Ministerul Dezvoltării și CNI, a reieșit că până la 40 de milioane de lei ar putea fi finanțate direct prin Compania Națională de Investiții, fără a necesita o hotărâre de Guvern. Am decis să împărțim acest proiect în 2 sau 3 faze. Prima va fi cea în care vom încheia acest parteneriat cu CNI pentru o sumă de 39,9 milioane de lei cu TVA inclus, unde vor intra lucrări de rezistență, compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare, tâmplărie, reparații instalații sanitare și rețele de apă canal, instalații electrice, prize și curenți slabi, plus sistemul de alimentare cu energie termică, urmând ca diferența până la 70 de milioane de lei să îi atragem prin Programul Operațional Regional și PNRR”, a declarat primarul Florin Birta.

Așadar, cele trei surse de finanțare identificate pentru realizarea acestui obiectiv sunt:

– Compania Națională de Investiții S.A.: Programul național de construcții de interes public sau național, Subprogramul Unități și instituții de învățământ de stat, lucrări aferente etapei I. Intervențiile constau în: lucrări de rezistență (execuție și dotare cu un lift pentru facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități în Colegiu), desfaceri compartimentări recente din structură ușoară în unele săli de clasă și la subsol, execuție finisaje interioare și tâmplărie interioară, refacerea totală a instalațiilor sanitare și rețele de apă-canal, instalații electrice, prize și curenți slabi. Valoarea totală aferentă finanțării CNI este de 33.648.617,30 lei fără TVA, respectiv 39.985.347,20 lei cu TVA inclus. Durata estimată de execuție în etapa I este de 18 luni.

– Programul Operațional Regional 2021-2027: se va realiza etapa a II-a de lucrări pentru creșterea calității infrastructurii de învățământ prin măsuri de eficiență energetică, aplicația urmând a se depune la ADR Nord-Vest odată cu lansarea liniei de finanțare, preconizată în cursul acestui an. Vor fi cuprinse acele lucrări care sunt eligibile pe măsuri de eficiență energetică, dar compatibile cu specificul clădiri monument a Colegiului: arhitectură – termoizolarea podului, schimbarea tâmplăriilor, fațade exterioare cu materiale agrementate pentru clădiri monument (fără termosistem), respectiv instalații termice, pompe de căldură, recuperarea apelor pluviale. Valoarea maximă eligibilă prin POR este de 10.000.000 euro fără TVA.

– PNRR: se va depune o aplicație pe Componenta C15 – Educație, în vederea achiziției dotărilor și echipamentelor specifice: mobilier școlar, table inteligente, echiparea laboratoarelor de informatică, dotarea laboratoarelor și cabinetelor de fizică, chimie și biologie. Linia de finanțare se va deschide în cursul acestui an, valoarea estimată fiind de 1.000.000 lei.

Lucrările propuse

I. Arhitectură: desfacerea și refacerea tencuielilor degradate de pe fațade, respectând culoarea inițială a clădirii: galben pal – crem gălbui, păstrarea și repararea tâmplăriilor istorice, valoroase (ferestre sala festivă și ușa de intrare sculptată) și înlocuirea ferestrelor de la sălile de clasă cu rame din lemn și geam termopan, consolidări locale la pereți, introducerea unei hidroizolații la o adâncime de min. 2,00 m pe partea exterioară a pereților exterior, refacerea soclului, înlocuirea jgheaburilor și burlanelor, iluminatul arhitectural al clădirii, izolarea podului, revizuirea totală a șarpantei și verificarea stării tehnice a învelitorii, ignifugarea elementelor de șarpantă, introducerea unui perete antifoc în pod;

II. Lucrări interioare de finisaj integral: finisaje interioare în toate încăperile, înlocuirea tâmplăriilor interioare, reabilitarea și conservarea elementelor de feronerie, amenajarea unei săli de prezentare a istoricului clădirii;

III. Reabilitarea instalațiilor electrice, sanitare și termice: branșament nou electric, reabilitarea instalaţiei electrice interioare (corpuri de iluminat, prize, cabluri, tablouri electrice), instalație curenți slabi, internet, CCTV, modernizarea instalaţiilor sanitare prin înlocuirea sistemului de alimentare cu apă caldă, apă rece, hidranți interiori, instalație de incendiu, canalizare menajeră și pluvială, dotarea cu obiecte sanitare și baterii cu senzori pentru economisirea apei, intervenţii  asupra instalaţiilor termice: încălzire în pardoseală în sălile de clasă, cu calorifere de fontă pe coridoare, reabilitarea rețelei exterioare de apă-canal, contorizare, hidranți exteriori;

IV. Lucrări de împrejmuire: restaurarea gardului metalic și a celui din cărămidă, construirea gardurilor de protecție la terenurile de sport; 

V. Lucrări exterioare:  amenajări peisagistice în cele 3 curți interioare, pavaje, trotuar de gardă, înierbări – plantări – toaletare arbori, reabilitarea terenurilor de sport, asigurarea accesului și circulației pe orizontală și pe verticală a persoanelor cu dizabilități (dotarea cu un lift), realizarea unor lucrări de eficiență energetică prin dotarea cu pompe de căldură aer-apă.

Lucrările menționate mai sus prevăd intervenții doar la clădirea principală a Colegiului, compusă din corpurile A+B+C și la amenajările exterioare, fără sala de sport existentă. În baza demersurilor făcute de Municipalitate, C.N.I. a cuprins pe lista sinteză construirea unei săli de sport cu tribună de 180 locuri pe strada Academiei nr. 19, în imediata vecinătate a unității pe care o va deservi. Sala de sport actuală, construcție parazitară edificată în anul 1941, va fi demolată după edificarea noii săli de sport. 

Distribuie informația
Alte știri