E vremea colindelor, iar acestea sunt nu doar frumoase de ascultat, ci și de cântat! Pagube colaterale: devenim mai sănătoși și mai atrăgători. Cântatul în grup consolidează relațiile grupului, întărește sistemul imunitar și eliberează o doză bună de endorfine, drogul natural produs și eliberat fără rețetă de propriul corp. Acestea sunt câteva dintre concluziile muzicolgului Gunther Kreutz, autorul cărții Warum singen glücklich macht (De ce cântatul ne face fericiți). Domeniul său de cercetare este efectul cântatului, dansului și a interpretării instrumentale în grup de amatori. În cadrul studiilor conduse de el, majoritatea coriștilor amatori au spus printre altele că atunci când cântă își îmbunătățesc poziția corpului și vocea, stresul se diminuează și reușesc să se relaxeze. Cântatul este un alt fel de activitate sportivă. Efortul fizic pentru a păstra linia melodică, umplerea plămânilor cu aer, mișcarea corpului și a gurii sunt activități fizice care, la fel ca sportul, provoacă sistemul hormonal să elibereze endorfine, care la rândul lor produc voie bună. Iar un om bine dispus este mulțumit și își întărește sistemul imunitar. În acest mod calitatea vieții se îmbunătățește. Cântatul ne obligă să ne concentrăm asupra respirației, iar respirația conștientă este cel mai bun mecanism de management al stresului. Respirația conștientă ne ajută să ne stăpânim emoțiile, ne crește capacitatea de concentrare și de observare.
Universitatea Melbourne a realizat la rândul ei un studiu în care a analizat prin MR creierele unor cântăreți și instrumentiști profesioniști și amatori, dar și oameni care nu cântă. La ambele grupe de muzicieni s-a constatat că ambele emisfere ale creierului sunt bine dezvoltate și conectate. La grupul de comparație format din participanți care au declarat că nu cântă, era dezvoltată doar emisfera responsabilă pentru vorbire, în cazul dreptacilor emisferea stângă, iar în cazul stângacilor cea dreaptă. Cu cât cineva cântă mai bine cântă, cu atât mai conectate sunt cele două două emisfere ale creierului, iar producția de dopamină, alt hormon al fericirii, este mai mare.
Gunther Kreutz spune: „Există mai multe teorii despre omul primitiv care spun că cântatul în grup, indiferent că este în scopuri rituale sau de petrecere, consolidează grupul. Participanții devin atenți unii la alții, se ascultă unii pe alții, formează în sfârșit o comunitate.” Iar când aparținem unei comunități ne simțim în siguranță, căpătăm mai multă încredere, ne simțim mult mai bine. Organismul are atunci motive să elibereze oxitocină, hormonul mângâierii.
Mai mult, cercetătorii de la Universitatea din Viena au realizat un studiu din care reiese că femeile găsesc bărbații care cântă mult mai atrăgători. De asemenea dacă ele însele au cântat sau ascultat muzică găsesc bărbații mai atractivi, decât dacă nu au savurat muzica într-un fel sau altul.
Gunther Kreutz este de părere că toți oamenii pot cânta. „Toți suntem dotați cu plămâni, corzi vocale, gură, dar nu îndrăznim să cântăm sau nu avem chef să cântăm după ce ne-am maturizat.” Copiii cântă singuri sau în grup, conștient sau inconștient, ignorând prezența adulților. „Cântul copiilor este totdeauna în armonie cu ceea ce fac în momentul respectiv, este fie introvertit, fie extrovertit. Copiii sănătoși cântă cam 10% din timpul cât sunt treji. „Mulți oameni pierd cântatul în procesul maturizării. Alții se jenează să mai cânte, convinși că de fapt cântă fals. Dar dacă au șansa să reînceapă să cânte, își dau seama ce comoară au la îndemână”, spune Kreutz. Fanii echipelor sportive trec peste teama notelor false și își încurajează echipa / sportivul favorit cu toată vocea, cu toată ființa. Indiferent de rezultatul competiției cântatul cu grupul de fani îi face mai fericiți. Dacă favoriții au câștigat, cu atât mai mult.
Este vremea colindelor. Să cântăm împreună minunea nașterii Domnului Isus. Pagubele colaterale vor fi nu doar atmosfera de sărbătoare, ci întărirea sistemului imunitar, un cocktail de hormoni ai fericirii și multă atractivitate.
Sărbători liniștite și multe ocazii de a cânta folosite!
Daniela Stoica