Colocviile Muzeului Ţării Crişurilor: „Aproape de creator. Biblioteci și arhive ale germanilor ardeleni în Evul Mediu”  

Descoperirea epocală de carte veche din podul Bisericii Evanghelice din Mediaş va fi prezentată joi, 19 ianuarie, de la ora 17.00 la Muzeul Ţării Crişurilor (MTC), de către cel care a realizat-o, conferenţiarul Adinel Dincă, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca.

Spectaculoasa readucere la lumină a vechiului fond de carte adăpostit de biserica parohiei luterane Sf. Margareta din Mediaș, precum și reacția entuziastă a unui public larg față de un astfel de „tezaur” insolit, creează fundalul prielnic pentru o discuție mai largă în jurul tradițiilor intelectuale medievale și modern-timpurii de pe cuprinsul actualei Românii. Pe de o parte, o astfel de temă alimentează cu numeroase date neștiute preocupările specialiștilor în istorie, limbă, artă și teologie, pe de altă parte, se dovedește că iubitorul de cultură din afara cercurilor academice răspunde prompt și cu mare angajament emoțional la evenimente care contribuie la profilarea unei identități locale și regionale printr-un apel pozitiv și constructiv la trecut.

Conferința propune o trecere în revistă a colecțiilor librare ori arhivistice cu scopul de a desluși modul în care au luat naștere și s-au dezvoltat pe parcursul mai multor secole aceste fonduri de carte. Un rol central în cadrul expunerii îl joacă însă determinarea rațiunii care a stat la baza edificării unui asemenea patrimoniu documentar și care a fost locul ocupat de bibliotecă și arhivă în arhitectura identității unei comunități umane dinamice de acum cinci veacuri. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.

Distribuie informația
Alte știri