Colocviile Muzeului Țării Crișurilor continuă cu lansarea cărții „Prințesele Roșii

Un nou eveniment din seria Colocviile Muzeului Țării Crișurilor va avea loc joi, 4 aprilie, de la ora 17. De data aceasta este vorba de lansarea cărții PRINȚESELE ROȘII. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist, autoare Lavinia Betea, publicată la Editura Corint, București 2024.

Lavinia Betea, prin intermediul celor mai numeroase apariții editoriale proprii, și-a propus să dezvăluie celor interesați adevărul despre trecutul recent al românilor și anume istoria comunismului, făcând acest lucru din postura de jurnalist cu o activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, dar și în urma unei laborioase cercetări a arhivelor documentare.

Doctor în psihologie, Lavinia Betea reușește să pătrundă în mentalul clasei politice comuniste, psihologia comunismului fiind una dintre preocupările autoarei, temă cercetată în numeroase articole științifice publicate, dar și în unele dintre cele 28 de volume care au văzut lumina tiparului având-o ca autor sau coordonator. În prezent autoarea este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul-Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Subiectul volumului este unul inedit: relația liderilor comuniști Ceaușescu, Dej, Pauker, Brejnev și Stalin cu fiicele lor – o analiză temeinică obținută în urma unei laborioase documentări asupra figurilor feminine din familiile acestora. Fiind în egală măsură o lecție de istorie, dar și o analiză psihologică a relației părinte-copil și o introspecție în dinamica relațiilor părinte-copil cartea dezvăluie un paradox evident, punctat de autoare în prefața volumului:

Evenimentul va fi moderat de către prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, iar prezentarea volumului va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean, Universitatea din Oradea și prof. univ. dr. Gabriel Moisa, alături de autoare.

La finalul evenimentului autoarea va acorda autografe pe volumele puse la dispoziție de Librăria Humanitas Oradea.

Intrarea este liberă în limita a 150 locuri!

Distribuie informația
Alte știri