Combaterea pestei porcine africane în județul Bihor. Comunicat

Marți, 21 ianuarie 2020, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit la sediul Instituției Prefectului județului Bihor, urmare a convocării prefectului Dumitru Țiplea. Ședința de lucru a vizat monitorizarea evoluției pestei porcine africane (PPA) în Bihor, precum și verificarea planului de măsuri de combatere a epidemiei, aflat în sarcina Direcției Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor.

La întâlnire au luat parte membrii CLCB, precum și administratorii fondurilor de vânătoare din Bihor. Din anchetele epidemiologice efectuate în județ a reieșit că, în continuare, principala sursă de transmisie a bolii este porcul mistreț. În acest sens au fost dispuse următoarele măsuri:

– intensificarea vânătorii mistreților de pe fondurile de vânătoare din județul Bihor, pentru reducerea la cel puțin 50% a actualei populații de mistreți;
– gestionarii fondurilor de vânătoare vor recolta integral, în termen de 60 de zile de la declararea bolii, mistreții din zona afectată (pe o rază de 13 km din jurul punctului unde s-a declarat PPA la mistreți);
– afluirea în permanență a probelor pentru examinarea mistreților vânați în direcția PPA, pentru a monitoriza permanent situația epidemiologică și a aplica măsurile de eradicare a carcaselor pozitive la PPA; 
– controlul permanent și obligatoriu a teritoriului fondurilor de vânătoare, în scopul depistării cadavrelor de mistreți, dezinfectarea locului, recoltarea de probe și ecarisarea urgență a acestora.

Atenționăm cetățenii că pesta porcină africană nu se transmite la om, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. 

Ultimul punct al ședinței a cuprins raportul DSVSA Bihor privind situația verificărilor efectuate la cele 3 depozite de carne din județ care au achiziţionat 17.065 de kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie, de la ferme din Ungaria situate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară. Acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft s-a finalizat, cantitatea reţinută oficial şi dirijată către neutralizare fiind de 38,45 de kg. 


De asemenea, s-a precizat faptul că, nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) care sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare.

În încheiere, prefectul Dumitru Țiplea a solicitat implicarea responsabilă, rapidă și fără echivoc a CLCB, pentru a preveni extinderea epidemiei de pestă porcină africană în întreg județul Bihor. 

Distribuie informația
Alte știri