Comisia Europeană propune tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene ale Ungariei din cauza corupției și încălcării statului de drept

Foto: hotnews.ro

Executivul Uniunii Europene a recomandat, duminică, suspendarea a aproximativ 7,5 miliarde de euro din finanţarea acordată Ungariei, din cauza corupţiei. Pe lângă suspendarea fondurilor, Comisia Europeană a propus și interdicția ca vreun ban din bugetul UE să meargă spre fundații de interes public controlate de apropiați ai premierului Viktor Orbán.

Este primul astfel de caz din blocul celor 27 de naţiuni europene care este vizat de o astfel de sancţiune, menită să protejeze mai bine statul de drept – notează Reuters.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a discreditat mass-media, ONG-urile și mediul academic, dar a restrâns și drepturile migranților, a comunității gay și a femeilor, pe parcursul a mai bine de un deceniu de când este la putere.

Cele 7,5 miliarde de euro în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al țării pentru 2022. Țările UE au, acum, până la trei luni pentru a decide cu privire la această propunere.

Distribuie informația și pentru prietenii tăi:
Alte știri