Comoara de aur din adâncurile Bihorului, descoperită de arheologii Muzeului Ţării Crişurilor

Foto: agerpres.ro

Descoperire impresionantă în siturile arheologice săpate de-a lungul drumului ce va face legătura între Oradea şi Autostrada 3. Un tezaur extraordinar, unic în această parte a Europei, alcătuit din 169 de inele din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru, a fost descoperit într-un mormânt de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor.  Este o descoperire senzaţională pentru perioada epocii cuprului, apreciat undeva pe la 4.500 înaintea erei noastre,

Vestigiile aurifere importante au fost descoperite în primele şase luni ale acestui an, în urma cercetărilor arhelogice din cele 9 situri de pe aliniamentul drumului ce face legătura între Oradea şi Autostrada 3. Unele situri se întind pe mai bine de 20 de mii de metri pătraţi.

Potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş de la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, coordonatorul şantierelor arheologice, tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial.

Relicvele descoperite de arheologi provin din mai multe epoci. În cel mai vechi dintre mormintele descoperite, datat în mileniul VI înainte de Hristos, au fost găsite mai multe vase ceramice pictate. În altele, care datează din perioada contemporană, a fost descoperită muniţie din vremea Primului Război Mondial.

Urmează ca tezaurul să fie prezentat în totalitate după ce se vor efectua determinări cronologice, analize ADN şi cercetări antropologice.

Sursa: agerpres.ro/ observatornews.ro

Distribuie informația
Alte știri