Compensarea facturilor la energie electrică și gaze, programată pentru 1 noiembrie, mai întârzie

Foto: economica.net

Furnizorii reclamă că, pentru moment, nu pot aplica reducerile de tarife pe motiv că legea nu are norme de aplicare și așteaptă clarificări de la autorități. Reprezentanții Ministerului Energiei spun însă că schema de compensare trebuie aplicată din prima zi a acestei luni și anunță că iau în calcul sancționarea furnizorilor. Experții în energie sunt de părere că problema a apărut și din cauză că legea a fost adoptată prea repede în Parlament.

Problema apare la facturile emise pentru octombrie care au în componență și zile de plată din noiembrie. Pentru acestea, furnizorii susțin că nu pot deocamdată să aplice compensațiile prevăzute de lege.

Legea care prevede schema de compensare a facturilor la energie pentru sezonul rece a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 octombrie. Autoritățile au termen 15 zile să stabilească procedura de decontare către furnizori precum și alte măsuri necesare aplicării actului normativ. Reprezentații Ministerului Energiei au transmis însă că mecanismul de compensare trebuie aplicat de la 1 noiembrie.

Conform legii, compensațiile pentru plata facturilor la energie electrică și gaze naturale se acordă timp de cinci luni, de la 1 noiembrie până la la 31 martie 2022.

Sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie informația
Alte știri