Comunicat ALDE Bihor: „Dacă blocăm economia, cine plăteşte salariile medicilor, poliţiştilor, funcţionarilor?”

Germania, economia de fier a UE, cu o anticipare de scădere a creşterii economice la 1% , anunţă începerea activităţilor agenţilor economici după Sărbătorile Pascale, înţelegând necesitarea repornirii motoarelor economice. Nu vor să se ajungă la un colaps, pentru a putea susţine o cât mai mare pare a proiectelor de investiţii propuse pentru anul în curs.

În România, s-a anunţat prelungirea cu încă o lună a situaţiei de urgenţă. Încă o lună de pauză, de şomaj, de inactivitate economică.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului acordarea unui stimulent, cu valoare de 500 euro, pentru medici. Este de apreciat munca medicilor, asemeni muncii poliţiştilor, jandarmilor, militarilor şi tututor celor angrenaţi în această luptă împotriva ravagiilor produse de coronavirus.

Ne dorim ca să putem să îi plătim și în anii ce urmează, să se poată pregăti, perfecţiona, şi să nu mai plece din ţară, pentru că, iată, ce mare nevoie avem de ei. Dar problema survine în momentul în care avem 1,5 milioane de bugetari, 1 milion angajaţi din sectorul privat trimişi în şomaj tehnic şi peste 200.000 cu contracte de muncă încetate doar în câteva zile, începând din 1 aprilie.

De unde vor fi banii pentru acoperirea acestor cheltuieli? Ce se va întâmpla cu banii datoraţi bugetului de stat de firmele care vor intra în faliment? Aceste firme au parteneri de afaceri care nu îşi vor putea încasa facturile, la rândul lor nu îşi vor putea plăti furnizorii, datoriile la buget, etc.

Soluţia nu este oprirea activităţii, ci găsirea de soluţii pentru repornirea economiei, în condiţii de igienă impuse prin reguli stricte, cu echipamente de protecţie, chiar şi cu un număr redus de personal.

Ciprian Blejan, preşedinte ALDE Bihor

Distribuie informația
Alte știri