„Comunități smart și sustenabile”, eveniment de marcă, găzduit de Primăria Oradea

Sala Mare „Traian Moșoiu” a Primăriei Oradea găzduiește, timp de două zile, conferința FIT FOR GREEN, FIT FOR SMART – ORADEA, care face parte din seria evenimentelor Comunități smart și sustenabile, organizate de SMARTiCity și ENERGYNOMICS.

Prima zi a evenimentului a avut ca temă de discuție colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru dezvoltarea orașelor și județelor și s-a axat pe oportunități, obstacole și soluții. La eveniment a luat parte și primarul Oradiei, Florin Birta, care a vorbit despre fondurile europene cu ajutorul cărora se pot dezvolta comunitățile, un exemplu în acest sens fiind și orașul nostru, a punctat importanța utilizării apei geotermale pentru a obține o independență energetică și a vorbit despre nevoia de digitalizare în administrația publică locală.

„Noi, ca municipalitate, am pus un foarte mare accent pe fondurile europene și cred că acest lucru a fost cheia succesului care a dus la dezvoltarea orașului. Aș vrea să mă leg de cele trei teme pe care le abordați în această conferință și să precizez că un parteneriat public-privat între administrația publică locală și mediul privat, adică mediul de afaceri, pe care noi îl considerăm motorul economiei comunității locale, este extrem de important. Și dacă am vorbit despre fonduri europene, pot să vă spun că noi le-am folosit și pentru a dezvolta parcuri industriale. Ne-am dorit să realizăm infrastructură pentru investitori, astfel că în ultimii 12 ani, în Oradea au fost create 13 mii de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că investitorii sunt interesați să vină în orașul nostru.

Pe sectorul de Fit for green este foarte important, mai ales în acest context al războiului din Ucraina, ca fiecare dintre administrații să încerce să-și asigure independența energetică, iar noi, în Oradea, beneficiem de o sursă importantă, și anume apa geotermală, pe care o vom exploata din ce în ce mai mult în anii care urmează, tot cu bani europeni. Partea de Fit for Smart este următorul pas la care lucrăm și va trebui să îmbunătățim lucrurile, deocamdată avem ghișeul.ro, prin intermediul căruia oferim varianta de a obține diverse documente în format electronic și de a face plăți online”, a precizat edilul.

„Aceasta este prima conferință comună dedicată pregătirii pentru orașe inteligente în România. La Oradea dăm startul celei mai ample campanii de comunicare dedicate orașelor sustenabile, cu o vizibilitate extinsă în canalele Energynomics și SmartiCity. Aducem împreună reprezentanții autorităților locale cu experții și companiile pregătite să contribuie la dezvoltarea orașelor viitorului. Totodată, ne propunem să vizităm obiective industriale concrete și proiecte în desfășurare din regiune”, au menționat organizatorii.

Evenimentul va continua mâine cu alte două sesiuni, având ca teme: „Digitalizarea pentru administrațiile publice și companii. Integrarea serviciilor. Orașe și regiuni conectate” și „Soluții pentru mobilitate sustenabilă urbană și inter-urbană. Mobilitatea electrică și infrastructura necesară.”

Conferinţa este organizată deEnergynomics și SmartiCitycu sprijinul partenerilor ABB, Bosch, Celestica, Enel X Romania, E.ON, EnergoBit, Eximbank, Integrisoft, Nova Power & Gas, REI Group, Schneider Electric, Signify, Up Romania, Wiren. Evenimentul este recomandat de Direcția pentru Eficiență Energetică din Ministerul Energiei și se desfășoară cu sprijinul Primăriei Oradea și al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Distribuie informația
Alte știri