Concurs de dirijat democratic la Filarmonica Oradea

Foto: br.de

Filarmonica Oradea este până săptămâna viitoarea gazda Orchestra`s Conductor Competition, demarat de dirijorul Cristian Oroșanu. Concursul este unul inedit în peisajul competițional pentru tineri dirijori, deoarece câștigătorii nu sunt aleși de un juriu de specialitate, ci din muzicienii care compun orchestra simfonică și care vor avea ocazia să lucreze cu orchestra și în stagiunea viitoare. Juriul fiind în acest caz atât de numeros, nu există șansa unei majorități absolute, fiecare muzician evaluând dirijorul-concurent prin prisma propriei sensibilități și modul în care se raportează la lucrare și la propria partidă.

Concertul de gală va avea loc joi, 2 Mai, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria Oradea. Programul va cuprinde piese clasice și romantice, de mici dimensiuni, care vor fi dirijate de ocupanții primelor trei locuri. Este vorba despre Romanța pentru violă și orchestră, op. 85 de Max BruchSimfonia nr. 30 în  KV 202 de Wolfgang Amadeus MozartAndante e Rondo ungarese op. 35 de Carla Maria von WeberSimfonia nr. 31 KV 297 de MozartMișcarea lirică de Gustav Holst și Simfonia nr. 35 Haffner, KV 385 de Mozart. Solistul serii va fi Răzvan Popovici la violă. Dirijorii sunt încă în faza de selectare și vor fi o surpriză.

Cele șase piese incluse în program aparțin stilurilor clasic, romantic și postromantic și solicită tinerii dirijori să se adapteze la limbajul muzical specific fiecărei perioade, dar și să jongleze între propria viziune asupra pieselor și cea a solistului sau a muzicienilor din orchestră, care au interpretat lucrările orchestrale de foarte multe ori de-a lungul carierei profesionale sau și în calitate de soliști și cu dirijori consacrați. Pentru că lucrările pentru violă aparțin unor compozitori din perioade diferite ale romantismului, orchestra este de asemenea solicitată la salturi stilistice, fiind apoi adusă în muzica fermecată, dar periculoasă a lui Wolfgang Amadeus Mozart, care prin transparența ei este deseori un salt fără plasă de siguranță. Un dirijor nepriceput sau prea dogmatic în ceea ce face nu le lipsește în aceste cazuri muzicienilor.

Ineditul concurs de dirijat a fost inițiat de Cristian Oroșanu. Dirijor cu experiență națională și internațională, este și inițiatorul a numeroase proiecte muzicale, inclusiv acest concurs de dirijat. El însuși a participat la începutul carierei sale dirijorale la competiții de profil și a demarat în 2022, la finalul pandemiei Corona, un altfel de concurs, care are cerințe similare și totuși foarte diferite, pentru că de data aceasta „juriul” urmărește cum se raportează dirijorul la lucrare, la propria partidă și la colegii din orchestră, și pe deasupra nu există o limită de vârstă. Dacă în 2022, concursul a început la Brașov, unde Cristian Oroșanu deține funcția de dirijor permanent, anul trecut s-a desfășurat alături de Filarmonica din Ploiești, iar anul acesta are loc la Oradea. În România concursurile de dirijat nu sunt foarte multe (doar patru, iar un al cincilea este dedicat dirijorilor de cor n.r). La concursurile clasice de dirijat, juriul este format din dirijori renumiți și critici muzicali, iar un premiu special este din partea publicului. Un concurs la care juriul să fie membrii orchestrei care lucrează aproape o săptămână cu dirijorul invitat este o raritate. La un asemenea concurs Arturo Toscanini ar fi suferit un eșec răsunător, de exemplu, dar Leonard Bernstein sau Mariss Jansons ar fi în continuare pe podium.

Violistul Răzvan Popovici, care este și fondatorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo, este unul dintre violiștii apreciați ai țării noastre, atât pe scenele românești, cât și europene, americane sau japoneze. Concursul va fi pentru el o probă la fel de grea ca pentru muzicienii orchestrei orădene, pentru că în șase zile trebuie să se adapteze numeroaselor personalități care se vor afla la pupitru, dar și să sare de la o epocă la altă și să pună în valoare timbrul unic și atât de des ignorat al violei. Acest concert va fi pentru el aproape la fel de solicitant ca un recital.

Mai găsiți bilete la acest concert la caseria filarmonicii și pe site-ul bilete.ro .

Daniela Stoica

Distribuie informația
Alte știri