Conducerea Primăriei Oradea a depus o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I

Primarul Florin Birta, împreună cu viceprimarii Antonia Nica și Marcel Dragoș, a depus azi, 10 mai, o coroană de flori la Statuia Regelui Ferdinand I, în cadrul ceremoniilor organizate cu prilejul Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei.

Evenimentul organizat de Garnizoana Oradea cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Oradea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, urmat de o slujbă de Tedeum.

Au urmat apoi alocuțiunile despre semnificația evenimentului, rostite de Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea și de lector univ. dr. Radu Românașu.

Ziua Independenței Naționale a României este sărbătorită, începând din anul 2022, la data de 10 mai, declarată zi de sărbătoare națională prin Legea nr.189/2021. Unul dintre cele mai importante motive care a stat la baza actului normativ a fost reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, perioadă în care ziua de 10 mai era sărbătorită drept Zi Naţională a României.

La 10 mai 1877 domnitorul Carol I promulgă Declarația prin care s-a proclamat Independența de Stat a României de către Senat și Adunarea Deputaților, rezultatul unor eforturi îndelungate de a pune capăt suzeranității otomane. Cu o zi mai devreme, la 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministrul de externe la acea vreme, declara că România este o națiune independentă și suverană.

Manifestările s-au încheiat cu festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori la Statuia Regelui Ferdinand I și defilarea detașamentului de onoare.

Distribuie informația
Alte știri