LIVETEXT, VIDEO LIVE : Conferinta de presa PSD – Scandalul teraselor

Conferinta de presa s-a incheiat. Vezi mai jos, principalele declaratii:

11.39

Clubul Lord’s a avut terasa pe Republicii fara a detine acolo un spatiu ci doar un acord cu un proprietar din zona

11.36

Comerciantii din pasaj sunt dezamagiti si timorati

11.34

A. Coste : noi vrem conditii egale pentu toti comerciantii

11.33

Primaria a inchiriat spatiul pentru terase la pretul de 9 euro/ mp iar in Piata Rogerius la 40 de euro

11.31

A. Stanga: Planurile de refacere a Pietei nu prevedeau amplasarea teraselor. Doar cei doi comercianti din zona stiau

11.25

PSD se opune modului in care fruntasii PNL au furat startul si au pus mana pe spatiile teraselor din centru

11.23

Ilie Bolojan nu are voie sa se comporte in acest oras ca pe tarlaua proprie

11.23

Dupa ce ca au fost prinsi, acum tot ei se dau victime

11.22

Fruntasii PL vor sa profite de pe urma investitiilor publice facute in centru

11.22

Modul in care au actionat cei doi este emblematic pentru modul in care aceasta gasca actioneaza in detrimentul oradenilor

11.21

Noi vrem ca oradenii sa stie ca alocare spatiilor pentru terase s-a facut pe ascuns, favorizand fruntasii PNL

11.21

Oradenii asteapta demisia celor doi apropiati ai primarului implicati in acest scandal (Lucian Popa si Anca Sas)

11.20

Oradenii inteleg angajamentele facute de unii pentru cei din gasca primarului

11.20

Adelina Coste: Administratia Bolojan bagatelizeaza si arunca in teritoriu orice critica

COMUNICAT DE PRESA

Adrian Stânga, consilier municipal Referitor la conținutul comunicatului de presă al Primăriei emis vineri seara privind amplasarea teraselor din Piața Unirii, dorim să prezentăm orădenilor punctul de vedere al PSD.

Știm că am deranjat foarte tare cercurile de interese ale primarului Bolojan, inclusiv comunicatul la ceas de seară și reacțiile celor implicați dovedesc acest lucru, dar nu ne vom lăsa până când dl Bolojan personal nu-și va asuma răspunderea și nu va lua măsurile care se impun. Oare credeți că primarul Bolojan nu știa de afacerile cu terasele din centru, el care merge și se plimbă periodic pe acolo, el cel care care știe tot ce mișcă în primărie ?! Cu siguranță că știa și de aceste aspecte. Și le-a acceptat și tolerat. Așadar, din punctul nostru de vedere este cel puțin complice într-un grav caz de corupție.

Afirmația conform căreia ‘CMUAT a aprobat un Plan General de amplasare a teraselor în Piața Unirii care prevede că în fața clădirilor din piața se pot amenaja terase’ se lovește de realitatea spusă de mai mulți patroni de localuri din zonă, cum că nimeni nu a știut (cu excepția celor apropiați ai conducerii Primăriei Oradea !) că pot fi și când pot fi depuse asemenea solicitări.

Ne întrebam și cerem răspuns: în cazul localului Romanada, din informațiile noastre, acesta și-a asigurat accesul la energie electrică încă din faza de proiect ? Este cumva terenul lor ? Le era deja destinat ? Ar fi un caz flagrant de favorizare a unor firme în detrimentul altora.

De asemenea, terasa localului Lord’s pare că ocupă jumătate din spațiul destinat teraselor în acel loc. Este corect ?

Nu ar fi fost normal ca acel spațiu să fie împărțit egal ? Sau, nu ar fi fost normal ca întregul spațiu să fie scos la licitație astfel încât toți cei interesați să poată participa și să aibă o șansă egala la un spațiu egal ?

Ne întrebam și cerem răspuns: în cazul localului Romanada, din informațiile noastre, acesta și-a asigurat accesul la energie electrică încă din faza de proiect ? Este cumva terenul lor ? Le era deja destinat ? Ar fi un caz flagrant de favorizare a unor firme în detrimentul altora.

De asemenea, terasa localului Lord’s pare că ocupă jumătate din spațiul destinat teraselor în acel loc. Este corect ?

Nu ar fi fost normal ca acel spațiu să fie împărțit egal ? Sau, nu ar fi fost normal ca întregul spațiu să fie scos la licitație astfel încât toți cei interesați să poată participa și să aibă o șansă egala la un spațiu egal ?

Subiectul nu este că cele două terase au avize și aprobări urbanistice necesare ci că acei doi patroni, în mod direct, au fost favorizați pentru că au știut înaintea altora — oare chiar din faza de proiectare ?? — Că pot deschide terasele. Stăm să ne întrebăm (retoric, desigur) dacă și celelalte cereri de amplasare au fost rezolvate cu tot atâta rapiditate ca și cele ale fruntașilor liberali ?

Un calcul simplu arată că aceste terase pot să aducă profituri considerabile, mai ales în sezonul estival. Orice cafenea sau bar și-ar dori să aibă astfel de spații, dar în mod ciudat doar unii reușesc. Iar acești unii sunt funcționari în primărie, fruntași PNL sau prieteni ai primarului.

Din punctul nostru de vedere, domnul Popa și doamna Sas Grama au furat startul unei competiții despre care ceilalți concurenți nici nu știau că a început. E ca și într-o cursă de atletism în care doi dintre concurenți pleacă din bloc-start și abia după ce aceștia au luat un avans considerabil, arbitrul dă startul cursei pentru ceilalți concurenți.

Primăria mai spune în același comunicat că ‘Faptul că societăți comerciale care dețin astfel de spații care au amplasate terase în fața acestora în zona pietonală au o tangentă sau alta cu oameni care sunt în administrația locală nu înseamnă că sunt favorizate, deoarece regulile se aplică unitar tuturor…’

Tangență cu oameni din administrația locală ? Doamna Sas Grama și domnul Popa nu sunt niște oarecare care au doar tangență cu primăria. Cei doi ocupă funcții importante din care iau decizii sau influențează decizii în primărie. Unul dintre acționarii Lord’s, dl Lucian Popă, a fost consilier local PNL și conduce, de la începutul acestui an Direcția de Patrimoniu. Iar celălalt local este deținut și gestionat de soțul principalului colaborator al primarului Ilie Bolojan, dna Anca Grama Sas, cea care stă în ‘dreapta’ edilului Oradiei încă din perioada în care acesta era sercretar general al Guvernului Tăriceanu. Deci nu vorbim despre vreun portar de la Primărie sau vreun colaborator al primăriei ! Domnul Popa Lucian e într-o situație de conflict de interese. Domna Sas Grama are și ea o mare problemă. Amândoi sunt oamenii de încredere ai primarului, promovați de acesta și amândoi au obținut foloase necuvenite abuzând de funcțiile publice pe care le dețin. Cei doi au folosit informațiile din interior la care concurenta nu putea avea acces și le-au folosit în mod direct pentru a-și favoriza afacerile.

Doamna Sas Grama s-a și scăpat într-o declarație publică spunând că soțul ei a lucrat trei luni la autorizarea spațiului.

‘Soțul meu a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a avea toate documentele necesare amenajării terasei’ (bihorstiri.ro, 15.04.2016)

Ori, dacă e să dăm crezare comunicatului primăriei, abia în lună martie CMUAT a aprobat un Plan General de amplasare a teraselor în Piața Unirii… Așadar, cineva ne minte pe față !!! Și, desigur, domnul Bolojan nu își asuma nicio răspundere…

Adelina Coste, consilier municipal, candidatul PSD pentru Primăria Oradea

Este deja de notorietate faptul că administrația Bolojan bagatelizează și încearcă să arunce mereu în derizoriu orice critică (indiferent cât de obiectivă ar fi) și orice dezvăluiri prin care opiniei publice i-ar putea fi deschiși ochii în privința unor potențiale ilegalități sau favoritisme pe care Municipalitatea și primarul Bolojan le fac în timp ce el pozează în cavalerul alb al cinstei și incoruptibilității.

Orădenii NU sunt proști și înțeleg foarte bine aranjamentele făcute de unii pentru cei din gașca primarului. Orădenii nu cred în coincidențe și așteaptă în continuare ca cei doi funcționari implicați să își dea demisia sau să fie demiși. Credem că așa s-ar putea ocupa nestingheriți de barurile și restaurantele pe care le patronează direct sau indirect !

Primăria spune că noi suntem în campanie ! Și atunci probabil că ar trebui să tăcem când vedem astfel de cazuri flagrante de încălcate a legii și a bunului simț ! Diferența esențială dintre echipa noastră, echipa PSD și actuala administrație PNL este că noi vrem ca orădenii să știe adevărul despre orașul lor ! Vrem să știe că alocarea spațiilor pentru terase în Piața Unirii s-a făcut pe ascuns, favorizând fruntașii PNL din anturajul primarului Bolojan.

PNL pretinde că face o administrație dreaptă. Faptele fruntașilor PNL mint însă mai mult decât vorbele lor. Și modul în care au acționat cei doi apropiați ai primarului Bolojan este cât se poate de grăitor și emblematic pentru modul în care această gașcă acționează în detrimentul orădenilor.

Pentru orădeni acest caz este cel mai bun exemplu despre cum fruntașii PNL vor să profite de pe urma investițiilor publice în oraș. Și e doar vârful icebergului corupției patronate de actuala conducere a Primăriei Oradea. Culmea este că după ce sunt prinși asupra faptei, tot ei se dau victime și se simt ofensați. Este revoltător unde s-a ajuns !

Orașul acesta nu este doar orașul amicilor lui Ilie Bolojan. Oradea suntem toți și Oradea este a noastră a tuturor ! Nu sunt vorbe goale, nu este o retorică de campanie, este purul adevăr. Ilie Bolojan nu se poate, pur și simplu nu se poate comporta în acest oraș ca pe tarlaua proprie ! Destul este destul !

Vreau să subliniez foarte răspicat: PSD Oradea nu s-a opus și nu se opune amplasării teraselor din centrul orașului ! Ar fi fost minunat ca proiectul inițial să prevadă viitoarele terase, în mod public, să cuprindă utilitățile necesare funcționării lor și să ne dea, tuturor orădenilor, un spațiu civilizat, de care să ne bucurăm !

PSD Oradea se opune însă în mod ferm modului în care fruntașii peneliști bine conectați la informații și la decizii în Primăria Oradea au furat startul și au pus mâna pe cele mai bune spații din Piața Unirii ! Dacă nu chiar pe singurele.

Distribuie informația
Alte știri