Conferinta-eveniment: Dacian Palladi le dezvaluie oradenilor cum era orasul acum 100 de ani

Dacian Palladi, administratorul public al municipiului Oradea va sustine, marti, in Amfiteatrul Bibliotecii Județene ” Gheorghe Șincai”, cu începere de la ora 17.00, conferinta cu tema „Oradea – acum 100 de ani”.

Dupa 4 luni de documentare si fise de lectura care insumeaza 128 de pagini, Dacian Palladi spune ca ceea ce se intampla in Oradea, acum 100 de ani, depindea mai ales de evenimentele din afara orasului.


„Au dreptate cei care spun ca istoria este un vast sistem de avertizare timpurie, este ceva din trecut care poate fi aplicat si astazi din relatiile internationale in comunitatea in care Dumnezeu ne-a asezat, este ceva de care trebuie sa ne ferim sau ceva de care trebuie sa ne tinem?”, sunt doar cateva dintre intrebarile la care va incerca sa raspunda Dacian Palladi in conferinta la care intrarea este libera.

Invitatii vor putea afla, printre altele, ca orasul era condus doar de bogati, pe atunci era vot cenzitar, 900 de persoane hotarau prin votul lor, cu o urna purtata din casa in casa, tot ce urma sa se intampla in Oradea. Erau 62 de consilieri locali alesi prin vot, 62 de virilisti, primii contribuabili in ordine descrescatoare la bugetul local, plus 25 de functionari publici cu drept de vot.


In acest an, Dacian Palladi a sustinut, in acelasi format, alte doua conferinte, una despre cat de provocatoare poate fi tacerea si a doua despre ziduri si oameni, in fapt, o calatorie in timp si spatiu pe intreg mapamondul de la est la vest , avand drept subiect Zidul, ca aparator al cetatilor.

Distribuie informația
Alte știri