Conferinţa „Keith Hitchins, istoricul. Ardealul și ardelenii în 10 întrebări”, susținută de dr. Paul E. Michelson, la Oradea

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, conferința Keith Hitchins, istoricul. Ardealul și ardelenii în 10 întrebări, susținută de către dr. Paul E. Michelson, profesor emerit, Huntington University, Indiana (SUA). Evenimentul face parte din Zilele Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXVI-a și va avea în data de 14 mai 2024, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe. Conferința va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al instituției muzeale.

Paul E. Michelson, profesor emerit de istorie la Universitatea Huntington din Indiana, SUA, este recunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la studiul istoriei României. Beneficiar a trei burse Fulbright – IREX în România în deceniile ’70 și ’80, Michelson a explorat în profunzime evoluția conceptelor istorice și dinamica societăților post-totalitare. Lucrarea sa „Politica românească, 1859-1871: de la Prințul Cuza la Prințul Carol”, publicată în 1998, a fost distinsă cu „Premiul Bălcescu” pentru Istorie de către Academia Română, un omagiu la adresa eforturilor sale de a aduce la lumină perioade cruciale din istoria românească. A ocupat, de asemenea, roluri importante în cadrul Societății de Studii Române și al Asociației de Studii Sud-Est Europene, influențând activ cercetarea istorică regională.

În același timp, Paul E. Michelson a avut un interes particular pentru interpretarea Renașterii, subiectul fiind central în multe dintre discursurile sale academice. A analizat „teza Burckhardt”, formulată de istoricul Jacob Burckhardt, care vede Renașterea ca prefigurarea civilizației occidentale moderne. Această teză a fost inițial respinsă de medieviști după Primul Război Mondial, dar a câștigat din nou teren spre sfârșitul secolului XX. Conferințele și lucrările lui Paul E. Michelson urmăresc traseul acestei interpretări, evidențiind fluctuațiile în acceptarea și respingerea ei în cadrul comunității istorice. Aceste perspective reflectă interesul său de a înțelege și de a explica nu doar evenimentele istorice, ci și modul în care acestea sunt percepute și reinterpretate de-a lungul timpului.

Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!

Distribuie informația
Alte știri