Conferința „Povestea cafelei”, la Muzeul Țării Crișurilor. Invitat, Andrei Socaciu – prăjitor de cafea

„Tipografia de Idei” propune publicului larg, duminică, 20 august 2023, de la ora 16.00, în parcul Muzeului Țării Crișurilor, Str. Armatei Române, nr. 1/A, conferința „Povestea cafelei”, o călătorie în fascinanta istorie a băuturii care este nelipsită din rutina multor persoane. Conferința și demonstrația de prăjire a cafelei vor fi asigurate de Andrei Socaciu, prăjitorul de cafea și fondatorul brandului A Roastery.

Istoria cafelei este lungă și bogată, întinzându-se pe parcursul mai multor secole și traversând multiple culturi și regiuni ale lumii. Originea cafelei poate fi urmărită până în zonele etiopiene, unde legenda spune că un păstor a descoperit efectele energizante ale boabelor de cafea după ce a observat că oile sale deveneau mai active după ce consumau fructele de cafea. Această descoperire a condus la răspândirea consumului de cafea în regiunea arabă, în special în Yemenul secolului al XV-lea, unde a început să fie cultivată în mod activ.

În secolele următoare, cafeaua a devenit o parte importantă a culturii arabe și a început să fie exportată în Europa și în alte părți ale lumii. A apărut conceptul de „cafea publică” sau cafenea, unde oamenii se adunau pentru a socializa, discuta și savura această băutură aromată. În secolul al XVII-lea, prima cafenea a fost deschisă în Anglia, iar în secolul următor, cafeaua a început să câștige popularitate în întreaga Europă. Producția și comerțul cu cafea au condus la apariția plantațiilor în coloniile europene din America Latină, Africa și Asia, ducând la dezvoltarea industriei cafelei pe scară largă.

Astăzi, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, cu multiple soiuri, metode de preparare și culturi asociate cu această băutură. Industria cafelei a evoluat într-un domeniu vast, cuprinzând de la mici cafenele de cartier până la lanțuri internaționale de cafenele și producători de cafea specială. Istoria cafelei reflectă nu doar evoluția tehnologică și economică, ci și influențele culturale și sociale care au contribuit la conturarea modului în care oamenii interacționează cu această băutură aromatică și stimulantă.

Evenimentul este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Armonix Centru Educațional SRL și SC DOAR CAFEA BUNA SRL și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, alături de partenerii privați Mr. Bean, Bers Nova și D&C Oradea.

Proiectul cultural estival „Tipografia de idei” | #hailamuzeu este implementat în cadrul Programului Interreg România-Ungaria ROHU446 și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

Declinarea responsabilității: Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.

Intrarea este gratuită!

Distribuie informația
Alte știri