Conferințe Internaționale sub egida sintagmei – Europa la …”spargerea lumii”, la Universitatea Oradea

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, organizează în perioada 10-12 octombrie 2018 două Conferințe Internaționale sub egida sintagmei – Europa la …”spargerea lumii”. Evenimentul are în atenție aducerea laolaltă a cât mai multor piese din puzzul –ul celor 100 de ani de istorie (1918-2018), susținute de argumente științifice, în conturarea trecutului istoric românesc și european, acordând o atenție specială celor mai relevante momente de tulburare a ordinii naționale și europene.

Noua realitate geopolitică a acestei părți a Europei avea să fie, în cei o sută de ani, tabloul pe care se va înscrie nu numai o întreagă evoluție regională, ci și diferitele crize care vor menține regiunea în atenția întregii Europe și nu numai. Atenția pe care această zonă a Europei unde noi ne găsim, este similară situației dificile pe care Europa a ocupat-o în context global. Toate aceste elemente se vor regăsi în dezbaterile cercetătorilor din numeroase state europene prezenți la Oradea (Belarus, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Norvegia, Portugalia, Polonia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina, Ungaria).
Rolul Oradiei, în adoptarea la 12 octombrie 1918, a Declarației de auto-determinare a națiunii române din Transilvania față de Imperiul Austro-Ungar, citită la 18 octombrie 1918 în Parlamentul de la Budapesta, urmată de Adunarea Plebiscitară din 1 decembrie 1918 din Alba Iulia, care a consacrat unirea Transilvaniei cu România, va fi dezbătut în conferința intitulată Europa Centrală la … ”spargerea lumii”. Declarația de autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918, organizată de Departamentul de Istorie al Facultății.

Contextul internațional în care a fost adoptată Declarația de la Oradea, evoluția interbelică și postbelică a Europei în lumina spargerii lumii, precum și evoluțiile actuale, vor fi abordate în cadrul conferinței, Europa la un secol de la sfârșitul primului război mondial (1918-2018), organizată de către Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din aceeași Facultate.

Deschiderea manifestărilor va avea loc miercuri, 10 octombrie 2018, la orele 15.00, în Aula Magna a Universității și se va continua cu sesiuni plenare și apoi pe secțiuni în cursul zilei de joi.

Distribuie informația
Alte știri