Congresul Național de Speologie se desfășoară la Vârtop

foto: facebook.com/speocongres

Clubul de Speologie CRISTAL Oradea, sub egida Federației Române de Speologie, organizează în perioada 12 – 16 octombrie 2022, a XLIX-a ediție a Congresului Național de Speologie, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Asociația Română de Educație Speologică (ARES), Clubul de Speologie Speodava, Carpatic Fun, Clubul de Speologie Crysis și speologie.org.

În acest an speologii sărbătoresc 49 de ani de când, în 1973, exploratorii adâncurilor de atunci se reuneau pentru prima dată la cabana Padina, în cadrul primului ”Speosport”. Acest eveniment s-a repetat anual până în anul 1996, utilizându-se concomitent denumirea de “Speosport” și “Congres Național de Speologie”. După anul 2000, reuniunea se numește Congresul Național de Speologie, și este reuniunea anuală a speologilor români. Acest eveniment este un bilanț al activității speologice anuale, fiind un forum de exprimare și dezbatere în toate domeniile ce țin de speologie sau domenii conexe acesteia.

Evenimentul are loc în Satul de Vacanță Vârtop, județul Bihor, în Parcul Natural Apuseni, la limita dintre bazinul hidrografic al Arieșului și cel al Crișurilor, într-o spectaculoasă zonă carstică a României.

Zilele de miercuri, joi și parțial vineri au fost destinate documentării speologilor din țară și străinătate în câteva din peșterile din zonă. În aceste trei zile s-au organizat șase ture la Peștera Zăpodie, Avenul din Șesuri, Peștera Secătura, Valea Sighiștelului și arealul Casa de Piatră.

Programul continuă vineri, sâmbătă și duminică, având loc prezentări, workshop-uri, dezbateri,  comunicări științifice și explorative, expuneri, concursuri și nelipsitele seri speologice. Găsiți informații detaliate pe rețelele sociale (facebook.com/speocongres) sau la https://congres.frspeo.ro.

Sâmbătă, 15 octombrie, va avea loc Adunarea Generală a Federației Române de Speologie după care se vor organiza ateliere de lucru și dezbateri pe teme de interes (protecția carstului, salvaspeo), comunicări științifice și explorative, sesiuni de prezentări și dezbateri. Va urma apoi un concurs TSA (Tehnica Speologiei Alpine) la care sunt invitați să participe membrii cluburilor de speologie, după care vor avea loc alte prezentări foto / video, premierea câștigătorilor și seara festivă.

Duminică, evenientul va continua cu câteva mese rotunde, aducându-se în discuție tehnici moderne de topografie și cartografie subterană, tehnici de explorare, modele de management ale resurselor și datelor în marile sisteme, colaborare interclub și colaborare cu alte instituții din domeniile conexe speologiei.

La evenimentul din acest an sunt înscriși peste 150 de participanți, și 30 de invitați sau parteneri, de la peste 20 de cluburi speologice din țară și străinătate sau din partea instituțiilor relevante din domeniile conexe.

Suportul principal pentru Congresul Național de Speologie a fost asigurat de Sorin Kemecsei, membru al Clubului de Speologie Cristal Oradea cu o activitate relevantă și la nivelul Federației Române de Speologie timp de mai mulți ani, care a rezonat în acest an cu ideea de a susține speologia din România. El a acordat un sprijin financiar, logistic și moral deosebit, făcând posibilă o organizare eficientă a activităților.

Activitățile congresului sunt sprijinite și de numeroșii parteneri, aceștia asigurând o bună derulare a diverselor secțiuni. Administrația Parcului Natural Apuseni a sprijinit întregul proces de avizare a turelor precongres și a acordat facilități pentru documentarea în Peștera Ghețarul de la Vârtop, Asociația Română de Educație Speologică (ARES) este organizatorul binecunoscutului concurs tehnic de parcurgere pe corzi (TSA) iar Speodava Ștei a asigurat un suport foarte necesar pentru unele din turele precongres (echiparea Avenului din Șesuri, tura de documentare în Valea Sighiștelului).

Administrația locală (Primăria Orașului Nucet) este de asemenea alături de speologii veniți în această zonă, sprijinind Congresul Național de Speologie.

Pensiunile din zonă și-au adus un aport important, fiind gazde extraordinare pentru eveniment și pentru participanți. Mulțumim Pensiunea Skipass, Cabana ART, Pensiunea Heidi, Pensiunea Diana și, Pensiunea Bianca, gazda organizatorilor, pentru întreg sprijinul acordat.

SPONSOR PRINCIPAL: GREEN EDIL CONSTRUCT

Sponsori: DE LONGHI, ALPIN EXPE, GODMAN, ABSOLUT EXPLORER, TOTALCLEAN, CLICKSTOP, DEPOZITUL DE TRICOURI, BUFFNITA, TRANSILVANIA CAVE DIVING, STEFANDYGIO STRUCTURES, BERS NOVA, DORBOB, ECO SAFE, AUTOMOND. Răzvan Dumbravă     
Președinte     
Clubul de Speologie Cristal Oradea   

Distribuie informația
Alte știri