Consiliul Judetean va cere 7 milioane de euro de la UE pentru a crea un „Parc Științific și Tehnologic”. Comunicat CJ Bihor

Parcul Științific și Tehnologic din Bihor este investiție prioritară pentru administrația județeană. În acest sens, în ședința legislativului județean din 29 august 2017 va figura pe ordinea de zi pentru a fi supusă aprobării introducerea pe lista de investiții a proiectului, precum și realizarea studiului de fezabilitate aferent.

Clădirile primului Parc Științific și Tehnologic din Bihor vor fi amenajate în vecinătatea Facultății de Științe Socio-Umane din Oradea, pe o suprafață de aproximativ 6 mii de metri pătrați. Valoarea preconizată a investiției este de aproximativ 7 milioane de euro, sumă ce urmează a fi accesată din fonduri europene din cadrul  Programului Operațional Regional 2014-2020.

Partenerii proiectului sunt Consiliul Județean Bihor, Parcuri Industriale Bihor SRL și Universitatea Oradea. În perioada următoare se vor finaliza procedurile privind asocierea dintre cei trei parteneri, iar administratorul parcului va fi societatea Parcuri Industriale Bihor. “Parcul Științific și Tehnologic este un proiect prioritar pentru Consiliul Județean Bihor și sunt convins că această investiție va contribui esențial la dezvoltarea economică a județului nostru. Companiile vor avea acces la spații și echipamente de ultimă generație pentru activitățile de cercetare și transfer tehnologic, astfel încât, la rândul lor, firmele să poată crea noi locuri de muncă ”, a declarat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

În această perioadă partenerii proiectului organizează întâlniri cu companiile mari din Oradea pentru a inventaria necesarul de materie de cercetare și echipamente.  Considerăm că este foarte important să consultăm companiile înainte să depunem proiectul pentru finanțare europeană, pentru că ele ne pot spune concret de ce condiții și echipamente au nevoie pentru activitățile de cercetare și transfer tehnologic. Serviciile pe care le va oferi Parcul Științific și Tehnologic vor fi corelate cu nevoile reale ale firmelor”, a declarat Delia Ungur, managerul societății Parcuri Industriale Bihor.

Clădirea multifuncțională va dispune de spații de birouri, săli pentru organizarea de evenimente, laboratoare dotate cu echipamente de testare, măsurare și prototipare, precum și de un centru de prototipare cu acces la echipamente digitale.

Principalii beneficiari ai acestei investiții sunt:

  • Companiile din Oradea, județul Bihor și regiunea Nord-Vest care își desfășoară activitatea atât în parcurile industriale cât și în afara acestora (în vederea implementării de tehnologii noi sau prin accesul la infrastructura și serviciile create)
  • Universitatea din Oradea, prin accesul specialiștilor la echipamente de cercetare de ultimă generație
  • Doctoranzi și cercetători
  • Centre de cercetare private și publice (prin utilizarea infrastructurii și a serviciilor nou create și prin comercializarea rezultatelor cercetării)
  • Start-up-uri și Spin-off-uri (societăți nou înființate desprinse dintr-un departament sau companie mai mare) – prin accesul la infrastructura de birouri și utilități precum și accesul la laboratoare și echipamente tehnice
  • Județul Bihor – dezvoltarea sectorului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (atragere de investitori cu activități inovatoare – cu valoare adăugată mare).
Distribuie informația
Alte știri