Continuă lucrările de reabilitare a fațadelor și schimbarea acoperișului la Casa dr. Nemes Áron

Imobilul situat pe strada Duiliu Zamfirescu nr. 10, colț cu strada Primăriei, care poartă denumirea de Casa dr. Nemes Áron, a fost edificat în anul 1909 de antreprenorul Incze Lajos, după planurile arhitectului Mende Valér.
Clădirea are o formă rectangulară, aproximativ regulată, două curți interioare și două fațade orientate spre domeniul public: fațada mai scurtă, către strada Primăriei, și fațada mai lungă, orientată spre strada Duiliu Zamfirescu.

Evoluția în timp a clădirii a fost marcată atât de o degradare morală firească, cât și de intervenții neconforme ale omului. Pe fațada principală, mai bogat ornamentată, au mai rămas câteva elemente din decorațiunile de ceramică colorată și, deși ruginit, se remarcă un ornament metalic sub forma unei bufnițe stilizate.

Ca urmare a stării avansate de degradare a clădirii, se vor executa lucrări de reabilitare: de la refacerea tencuielilor parietale, pana la schimbarea învelitorii din țiglă. Totodată, proiectul propune adoptarea unei soluții unitare privind vitrajele spațiilor comerciale aflate la parterul clădirii. Valoarea lucrărilor este de 423 de mii de lei, termenul de finalizare fiind de decembrie 2019. Lucrările sunt executate de S.C.Conpila S.R.L. Oradea, în cadrul Programului multianual pentru reabilitarea clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Distribuie informația
Alte știri