Continuă lucrările la tronsonul P1 al viitoarei parcări din Piața Emanuil Gojdu

Avansează lucrările la parcarea subterană de tip Park and Ride din zona Catedralei Episcopale Ortodoxe.Începând cu luna iulie, după reluarea lucrărilor pe șantierul parcării subterane din Piața Emanuil Gojdu, ca urmare a finalizării cercetării arheologice preventive și obținerii avizelor de la Comisia Națională de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii, constructorul și-a concentrat eforturile în zona mai puțin afectată de prezența vestigiilor. Este vorba despre tronsonul P1 al parcării, aflat în zona sudică a obiectivului, în vecinătatea blocurilor A5 și A6 din Piața Emanuil Gojdu.Pentru continuarea lucrărilor la celelalte trei tronsoane: P2, P3 și P4, Primăria Oradea a demarat licitația pentru proiectul modificator, al cărui concept a fost avizat de comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Culturii. 

Aceste lucrări constau în punerea în valoare a vestigiilor descoperite,  intervenții la structura de rezistență ce trebuie corelată cu modificările ce derivă din golurile aferente vestigiilor, toate relocările de utilități subterane din zona artefactelor,  rețele termice primară și secundară, refacere racord termic, canalizare pluvială și de apă, devieri de canal menajer.

Totodată sunt necesare lucrări de amenajări exterioare către căile de acces la blocurile învecinate.
În tot acest timp, executantul a luat măsuri de protejare a vestigiilor în conformitate cu cerințele legislației specifice pentru monumente și ale Comisiei de Arheologie, prin acoperirea zidurilor de cărămidă și de piatră cu o folie specială. Artefactele mobile și osemintele umane cu valoare arheologică deosebită descoperite pe șantier au fost transportate la Muzeul Țării Crișurilor pentru continuarea cercetărilor.

Lucrări executate în prezent
Lucrările actuale sunt majoritar subterane și se execută prin retragere dinspre latura vestică a viitoarei parcări, de lângă Banca Românească, spre limita estică a amplasamentului, spre Șanțul Cetății Oradea. Acestea constau în:
–       lucrări la fundațiile izolate ale stâlpilor, la fundațiile continue pentru diafragme, casa liftului și casa scărilor, la scările de acces laterale din dreptul viitorului pasaj subteran;
–       lucrări la rețelele de apă, relocări de canalizare pluvială și menajeră, relocări linii electrice subterane;
–       măsurători topografice pentru corelarea lucrărilor executate cu cele viitoare.

După realizarea infrastructurii constând în stâlpi și diafragme, se va trece la realizarea plăcii peste parcare.
În paralel, constructorul colaborează cu echipele deținătorilor de utilități și a asocierii conduse de SC Freirom & SC Procons, pentru corelarea tuturor proiectelor ce se desfășoară în vecinătatea viitorului parcaj.

Lucrările au demarat în luna decembrie 2020, dar imediat după demararea excavațiilor de adâncime, constructorul SC Construcții Erbașu SA a identificat primele vestigii, care au necesitat o laborioasă cercetare arheologică preventivă realizată de un colectiv de experți arheologi de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Valoarea contractului de lucrări este de 24.389.235 lei fără TVA, cu termen de execuție de 12 luni.
Capacitatea inițială a fost de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme, 6 locuri pentru persoane cu dizabilități și 6 pentru mașini electrice, respectiv 9 locuri pentru motociclete. După modificările rezultate de punerea în valoare a vestigiilor descoperite, locurile de parcare s-au diminuat la 251 locuri și s-a desființat un lift.  

Vestigiile descoperite vor fi prezentate publicului în forma actuală, descoperită, iar în vecinătate vor fi montate panouri multilingve de informare. De asemenea, zidul ravelinulului și a contraescarpei sale vor fi marcate în pardoseala din demisol și vor fi amplasate panouri de informare cu istoria locului.

Prin edificarea parcării, Primăria municipiului Oradea urmăreşte extinderea infrastructurii specifice în municipiu, descongestionarea traficului, îmbunătăţirea condiţiilor de parcare a autoturismelor în zona centrală a orașului, în vecinătatea instituţiilor publice şi pentru cei care fac naveta înspre Oradea sau o vizitează în scop turistic. 

Distribuie informația
Alte știri