Controale în 24 de UAT-uri din Bihor, menite a diminua pagubele produse de inundații

Prefectul Dumitru Țiplea, în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a dispus evaluarea în teren a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă şi au fost întreţinute şanţurile şi rigolele din localităţi la nivelul județului Bihor. Demersul are un rol preventiv, în vederea diminuării pagubelor produse de inundaţii generate de revărsări ale cursurilor de apă sau din scurgeri de pe versanţi.

Acțiunile de control au avut loc în intervalul 17 mai – 8 iunie 202. Verificările s-au desfășurat în 24 de unități administrativ-teritoriale (UAT), fiind inspectate 47 de cursuri de apă aferente a 58 de localități de la nivelul județului Bihor.

În raportul avizat de prefect în urma controalelor, s-a evidențiat faptul că măsurile și lucrările stabilite în urma inundațiilor din 2020 au fost realizate corespunzător, cu excepția măsurii de sistare imediată a deversărilor de ape uzate menajere în rețeaua pluvială în municipiul Marghita. Primăria Marghita a primit un nou termen de realizare a acestei măsuri, până la finalul acestei luni.

Raportul a semnalat, totodată, existența a două depozite de deşeuri şi de material lemnos, unul pe albia majoră a Crișului Negru, în satul Tinca, și celălalt pe albia majoră a Văii Peța, în Rontău, dar care permit scurgerea apelor mari în caz de viituri.

În urma acțiunilor de control au fost dispuse în total 92 de măsuri vizând preponderent salubrizarea albiilor, menținerea stării de curăţenie a cursurilor de apă situate pe teritoriul administrativ al UAT și întreținerea șanturilor și rigolelor pentru a asigura secțiunea de scurgere a apelor pluviale. Cele 24 de UAT-uri vizate sunt Marghita, Brusturi, Popești, Roșiori, Spinuș, Suplacu de Barcău, Tăuteu, Valea lui Mihai, Aleșd, Borș, Copăcel, Sânmartin, Tileagd, Toboliu, Vadu Crișului, Batăr, Cefa, Cociuba Mare, Criștioru de Jos, Drăgănești, Finiș, Pomezeu, Tinca și Uileacu de Beiuș.

„Aceste demersuri trebuie să fie permanente. Rezultatele activităților preventive de anul trecut au fost vizibile în urma inundațiilor din acest an, când, deși au fost depășite patru cote maxime istorice ale apelor, pagubele au fost izolate. Ne dorim ca eventuale viituri în anul viitor să ne găsească, din nou, pregătiți”, a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.

Distribuie informația
Alte știri