Copiii ucraineni s-au bucurat de multe surprize în cadrul Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor

Vineri, 8 aprilie a.c., 39 de copii și adolescenți ucraineni refugiați în județul nostru din calea războiului, au avut parte de surprize, jocuri, voie bună și multă căldură sufletească din partea reprezentanților organizațiilor membre ale Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina” și ai instituțiilor publice din cadrul Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor.

Începând de la ora 15.30, copiii și tinerii, cu vârste între 1 și 18 ani au participat în cadrul Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor (Centru), la o activitate menită a le readuce bucuria copilăriei în suflet și zâmbetele pe buze.

Știind că cei mici sunt încântați să exploreze îndeaproape tehnica și echipamentele pompierilor militari, aceștia au adus special pentru ei, în parcarea Centrului, două autospeciale, oferindu-le totodată, dulciuri și cadouri și angrenându-i în activități de divertisment și educaționale adaptate vârstei.

De asemenea, reprezentanți ai Grupului “Bihor pentru Ucraina”  din cadrul Centrului (Asociația Cătunul Verde, Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor și Asociația Sfântul Vincențiu de Paul) au pregătit pentru cei aproape 40 de copii și însoțitorii acestora, torturi, pizza, jocuri, un atelier de creație și alte surprize, astfel ca amintirile legate de această experiență să poată alunga clipele de tristețe ale acestor copii greu încercați.

Vizita, care a durat aproximativ trei ore, a început cu cercetarea amănunțită a autospecialelor de intervenție, precum și a echipamentelor și accesoriilor din dotarea pompierilor, după care, copiii și tineri au participat la activități de pregătire în domeniul situațiilor de urgență, pompierii bihoreni familiarizându-i cu măsuri de prevenire a incendiilor și cu noţiuni de bază în acordarea primului ajutor (îngrijirea leziunilor minore și manevra Heimlich), prin intermediul exemplificărilor şi exercițiilor practice. 

 De asemenea, oaspeții Centrului s-au bucurat de un moment muzical oferit de elevi de la Liceul de Arte Oradea, s-au jucat în spațiile amenajate în acest scop, au dansat, au participat la atelierele de creație organizate pentru delectarea acestora, de către voluntari și reprezentanți Grupului “Bihor pentru Ucraina” și au savurat torturile și celelalte bunătăți  primite. 

Începând din data de 29 martie a.c., persoanele care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de sprijin și consiliere în cadrul Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor, care funcționează în spațiul pus la dispoziție de Primăria Municipiului Oradea, situat pe strada Calea Aradului nr.87.

De la deschiderea Centrului, până în dimineața zilei de vineri, 08 aprilie a.c.,  258 de refugiați ucraineni, din care 167 de adulți și 91 de minori, au beneficiat de serviciile oferite de către reprezentanții instituțiilor publice implicate în acest demers, ai organizațiilor din cadrul Grupului de inițiativă „Bihor pentru Ucraina”, precum și de voluntarii prezenți în cadrul acestuia, unii dintre aceștia fiind chiar refugiați ucraineni.

Distribuie informația

Casă de vânzare în Sânnicolau Român, 3 camere - 150 mp, verandă, anexe. Plus o bucătărie de vară. Teren pentru grădină în suprafață de 15 ari. Fântână proprie. Posibilități de racordare la canalizare, apă și gaz. Drum asfaltat. Zonă foarte liniștită la o distanță de 30 km de Oradea, iar ca timp aprozimativ 30 minute, pe drumul noul realizat pe la Livada. Prețul 35.000 euro. Negociabil. Telefon 0743183715.

Alte știri