Cornel Popa, declaraţie politică : Guvernul îşi bate joc de cetăţenii lui, pe cheltuiala proprie

Declaraţia pe care o fac astăzi vine în urma unor răspunsuri îngrijorătoare ale Guvernului la probleme reale ridicate de cetăţenii din judeţul Bihor. Sunt îngrijorătoare prin indiferenţa pe care o manifestă; prin lipsa de implicare şi total dezinteres faţă de responsabilitatea pe care o are în faţa cetăţenilor.

De aproape un an de zile încerc, pe căi parlamentare, să aflu de ce oraşul Ştei şi unităţile administrativ-teritoriale din zonă nu beneficiază de reţeaua de gaze naturale, având în vedere că pentru magistrala de gaz (de aproximativ 80 km) statul a cheltuit sume uriaşe, iar acum este nevoie doar de execuţia instalaţiilor de distribuţie. Cetăţenii ar trebui să beneficieze de un serviciu public de care au nevoie urgentă, dar Ministerul Energiei aşteaptă, de 6 ani de zile, ca firma care a concesionat lucrările să se decidă dacă le mai execută sau nu.

Răspunsul Secretarului de Stat din Ministerul Energiei este cel puţin jignitor – aşteaptă să expire şi ultimul termen, după multiple amânări, de 4.07.2017 şi apoi va lua măsuri. Ei bine, a expirat şi acest termen!
Cu mult mai grav este faptul că nici premierului Mihai Tudose, căruia i-am scris în această vacanţă parlamentară, şi nu pare să-i pese mai mult de problemele românilor. Domnia sa îmi trimite un răspuns copy-paste după răspunsul Ministerului Energiei, cu greşeli de scriere şi într-un evident plictis de tot ceea ce îi semnalăm noi, parlamentarii. Dacă noi îl plictisim şi îşi permite să ne ignore, cetăţenilor din Ştei nu le poate face acelaşi lucru! Sunt curios ce a răspuns petiţiei oamenilor de afaceri din zonă şi scrisorii acestora în care anunţau că vor acţiona statul în judecată pentru prejudiciile aduse şi încălcarea drepturilor cetăţeneşti.
Populaţia din Bihor a avut pretenţii de la Prim-ministrul României, a aşteptat implicarea sa. A primit în schimb o bătaie de joc şi, în loc de verificarea activităţii celor din Ministerul Energiei, o reluare a explicaţiilor exact ca ale celor din minister, în dispreţul cetăţenilor care i-au semnalat gravele abateri ale acestora.
Oamenii şi-au pierdut răbdarea, platformele industriale din zonă suferă din cauza amânării la nesfârşit a distribuţiei gazelor naturale, iar bătaia de joc a Guvernului se face şi în scris, şi pe teren.
Este incalificabilă atitudinea unui minister al României care acceptă să fie călcat în picioare, cu banii luaţi şi cu termene clare convenite în contractul cu o firmă străină, acceptă toate amânările şi tertipurile acesteia şi ne informează că a demarat procedurile interne şi ia în considerare rezilierea contractului!!! Câţi ani îi va lua să se decidă dacă reziliază sau nu… n-a mai precizat onorabilul minister. Dar ne linişteşte Premierul cu faptul că au în vedere modificarea unor acte normative în sensul că vor să uşureze domeniul concesionării de lucrări şi servicii.
În prag de iarnă, sunt convins că aceste precizări îi vor încălzi pe cei din Ştei şi din Bihor, mai ceva ca gazele naturale pe care le aşteaptă de 6 ani!
Ruşine, domnilor care aţi luat contact cu problemele bihorenilor şi le-aţi pasat ca şi cum nu era de datoria dvs. să găsiţi soluţii urgente! Şi ruşine celor care nu au înţeles nici până acum că votul românilor responsabilizează, nu premiază şi nu oferă funcţii fără acoperire în competenţă, pregătire profesională şi bun simţ, până la urmă!

Mulţumesc!
Aştept o reacţie adecvată funcţiei din partea Prim-ministrului Mihai Tudose!

Senator Cornel Popa,
PNL Bihor

Distribuie informația
Alte știri