Cornel Popa: Rezervaţia Peţea din Bihor este istorie şi o pată neagră pe obrazul Ministerului Mediului

“Constat, pe zi ce trece, în Bihor şi nu numai, o tendinţă tot mai pronunţată de a trece cu buldozerul peste tot ceea ce România a protejat ani la rând şi a conservat cu grijă şi pricepere.
Presa din Bihor a tras nenumărate semnale de alarmă, eu personal am făcut multe demersuri de-a lungul timpului pentru oprirea actelor care au pus în pericol rezervaţii naturale şi arii protejate din judeţ.

Iată cum, o bijuterie a naturii, unicat în Europa, rezervaţia Peţea, a dispărut sub ochii noştri, în dispreţul legii şi al bunului simţ din partea tuturor acelora care au făcut rău şi acelora care nu au intervenit, deşi aveau datoria s-o facă şi să vegheze la respectarea legii. Nufărul termal mai poate fi văzut, cultivat in vitro, doar într-un bazin amenajat în parcul central din Băile Felix, în timp ce roşioara lui Racoviţă trăieşte în acvarii din Ungaria, la 1 Mai nemaifiind decât o baltă obişnuită şi sărăcită de cele trei minuni ale naturii. Melcul termal a dispărut definitiv, n-a supravieţuit în captivitate!

Citeam un răspuns pe care l-am primit cu ani în urmă, din partea Ministerului Mediului, în care eram asigurat că toate instituţiile veghează la salvarea acestei rezervaţii, că s-au făcut grupuri de lucru şi că situaţia este sub control. Realitatea vă contrazice în cel mai direct şi dureros mod cu putinţă – rezervaţia Peţea din Bihor este istorie şi o pată neagră pe obrazul ministerului de resort!
În faţa acestor evidenţe, vin şi vă întreb cine răspunde pentru pierderea comorilor naturale la care fac referire şi nu numai pentru acestea (nefiind cazuri singulare) şi cum le protejaţi dumneavoastră pe cele care încă supravieţuiesc? Şi, de asemenea, dacă aveţi în plan readucerea la viaţă a rezervaţiei Peţea, prin repopularea cu nuferi termali şi readucerea speciei de roşioară în microclimatul care a consacrat-o?”

Senator Cornel Popa

Distribuie informația
Alte știri