Cornel Popa: Un congres al partidului-stat, în locul cinstirii memoriei deținuților anticomuniști

9 martie este Ziua Națională a Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944 – 1989. În locul marcării acesteia, România a asistat la un congres al partidului – stat, în care liderul suprem și-a întărit controlul și influența, în curat stil al dictatorilor comuniști. Antiteza flagrantă dintre cele două perspective a fost adâncită de intervenția jandarmilor și la acest eveniment, cu duritatea tot mai des întâlnită în confruntările cu românii, mai ales când vine vorba despre asigurarea liniștii pentru cei de la Putere. Devine periculoasă această alunecare spre forță și violență din partea celor care trebuie să ne inspire siguranță și încredere…

Revenind la însemnătatea zilei de 9 martie, afirm răspicat că anul acesta am ratat rușinos cinstirea memoriei deținuților anticomuniști, a sfinților închisorilor, cum frumos îi numea pe unii dintre ei Nicolae Steinhardt. Agenda publică a fost confiscată de orgoliul nemăsurat al unui lider politic, în disprețul total al aproximativ două milioane de români care au trecut prin ceea ce s-a numit gulagul românesc, atât încarcerați cât și deportați, în perioada 1944 – 1989.

Este de datoria noastră să ne amintim, să avem vie în minte istoria noastră neagră pentru a nu mai repeta erorile trecutului; nu avem voie să uităm sacrificiul uman imens provocat de regimurile totalitare, pentru a percepe din timp semnalele de alarmă. Și mi-e teamă că în ultima vreme am tot primit semnale de alarmă, cel mai important fiind prezența în stradă, luni la rând, a românilor nemulțumiți. A fost nevoie de oameni în stradă ca celebra Ordonanță 13 să nu fie adoptată. Este nevoie în continuare de presiune publică pentru ca atacurile asupra justiției să înceteze.

Vreau să cred că pentru noi, ceilalți, sacrificiul românilor contează, iar Partidul Naţional Liberal, chiar şi în opoziţie, are menirea de a ţine trează în conştiinţa publică importanţa luptei împotriva a tot ceea ce duce la dictatură, lipsa libertăţii, încălcarea drepturilor fundamentale şi a celor de exprimare liberă.

Senator PNL, Cornel Popa

Distribuie informația
Alte știri