Cotele de atenție și inundații, depășite în bazinul Crișuri

Având în vedere situația hidrometeorologică din ultimele 24 de ore în intervalul 03.02.2020 ora 14:00 – 05.02.2020 ora 12:00 se instalează cod galben de inundații pentru râurile: Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Crişul Negru – bazin superior şi afluenţii aferenţi sectorului amonte S.H. Tinca, Crişul Alb – bazin superior amonte S.H. Gurahonţ (judeţele: Cluj, Sălaj, Bihor, Arad şi Hunedoara). În intervalul 03.02.2020 ora 14:00 – 05.02.2020 ora 06:00  hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu de inundații pentru râurile:  Crișul Negru – bazin superior amonte confluență cu râul Valea Roșie (judeţul Bihor).

La ora 16, în Dispeceratul A.B.A Crișuri, se înregistrau următoarele depășiri de cote: în localitatea Pietroasa, județul Bihor, pe valea Galbena cota de atenție era depășită cu 35 de cm, pe valea Boga se atingea cota de atenție iar pe Crișul Pietros era depășită cota de inundații cu 10 cm. In județul Bihor se mai inregistrează depășiri ale cotelor de atenție pe valea Iad și pe valea Fîntîna Galbenă.

”În perioada noiembrie-decembrie formațiile de lucru din cadrul instituției au intervenit pentru decolmatarea Crișului Pietros în localitățile Cociuba Mică și Gurani, arondate comunei Pietroasa. Fără aceste decolmatări situația hidrologică de azi, de pe Crișul Pietros ar fi ridicat cu siguranță probleme de inundații. Chiar dacă ultimele date indigă o stagnare a nivelului și a debitului, pe tot intervalul avertizării hidrologice, echipele A.B.A Crișuri sunt pregătite să intervină cu utilaje, baraje sau saci dacă situația o va impune. ” Dorel Dume, director A.B.A Crișuri.

Alte știri