Crăciun în Ținutul Păpușilor” este un eveniment tematic organizat de către Trupa Arcadia a Teatrului Regina Maria, care a ajuns anul acesta la ediția a II-a și se va desfășura în perioada 12-18 decembrie 2023. Continuând tradiția primei ediții, copiii vor putea petrece timp prețios alături de părinți, profesori, prieteni, bucurându-se de întâlnirea cu cele mai frumoase personaje de basm, de activități distractive și educative, toate într-un decor feeric de sărbătoare.
Noutatea ediției a II-a a evenimentului este dimensiunea umanitară pe care și-o asumă, prin două campanii caritabile create în parteneriat cu DGASPC Bihor, prin care dorim să aducem bucurie și speranță copiilor abandonați, care se află în centre de plasament sau în case de tip familial în județul Bihor: „Îndeplinește o dorință” și „Un dar de Crăciun”.
„Când vorbim despre Crăciun ne gândim la familie, bunătate, speranță, dar și la îndeplinirea dorințelor. Cei care simt cel mai puternic magia acestei sărbători sunt copiii. Crăciunul acesta vă invităm să fim mai buni și să oferim speranță copiilor și adolescenților cu care viața nu a fost atât de darnică.” (Daniel Vulcu, manager, Teatrul Regina Maria)
Campania „Îndeplinește o dorință” este dedicată copiilor și adolescenților aflați în centrele de plasament ale DGASPC Bihor. Scopul acestei campanii este de a oferi posibilitatea copiilor care nu se bucură de dragostea și protecția unei familii de a simți, chiar și pentru o clipă, că dorințele lor, de orice fel, sunt ascultate de către cineva, și că au și ei dreptul să se bucure de un mic răsfăț:
„Iniţial am vrut să denumim campania „Copii pentru Copii”, din dorinţa de a responsabiliza micii spectatori şi de a-i educa spre caritate. Apoi am realizat că, de sărbători, ne amintim oricum să fim mai buni. Suntem mai dispuşi să donăm, să hrănim, să îmbrăcăm, să ne unim în acţiuni dedicate familiilor defavorizate.
Aşa că am transformat campania de caritate într-o campanie de… sensibilitate.
Ne-am amintit de copiii şi adolescenţii care au dorinţe în diverse momente speciale din viaţa lor. De părinţii care se străduiesc să le îndeplinească visele. Şi de copiii care n-au părinţi.
Copiii instituţionalizați din cadrul DGASPC Bihor, cei sănătoşi, de vârstă mică, ajung în familiile asistenţilor maternali. Ei au şansă să simtă că aparţin, un verb care defineşte una dintre nevoile emoţionale de bază ale fiinţei umane. O nevoie care, spun psihologii, este la fel de importantă ca nevoia de hrană sau de adăpost. Cei bolnavi şi cei cu vârste mai mari de 11 ani, rămân în centrele de plasament, până la vârsta majoratului. La ei ne-am gândit în această campanie. I-am întrebat ce îşi doresc de Crăciun, iar ei şi-au dat voie să viseze.