„Creștini”, o nouă premieră națională a Teatrului Regina Maria, în regia lui Radu Iacoban

Teatrul Regina Maria invită publicul la cea de a doua premieră a Trupei Iosif Vulcan din stagiunea 2019/2020, o premieră națională: CREȘTINI de Lucas Hnath, în regia lui Radu Iacoban. Vor avea loc în zilele de marți, 29 octombrie, și miercuri, 30 octombrie, de la ora 19.00, la Sinagoga Neologă Sion.

Spectacolul „Creștini”, în regia lui Les Waters, a avut premiera absolută în anul 2014 în cadrul Humana Festival of New American Plays și premiera din New York la Teatrul Playwrights Horizons, în august 2015. Cum însuși autorul mărturisea pentru Playwrights Horizons, este vorba de o piesă inspirată din viața de zi cu zi, fără a avea însă la bază un caz concret similar. Este o reflectare lucidă asupra unei teme universale – credința și dezvăluie resorturile atât de personale, intime și unice prin care fiecare individ se raportează la ea.

„Deși intriga din «Creștini» este cât se poate de limpede, piesa este construită dintr-o serie de argumente contradictorii. Niciunul dintre ele nu este câștigător. Nu există nicio rezolvare. Și lipsa unei soluții, poate crea o stare de agitație și disconfort. Dar, cu puțin exercițiu, putem să găsim și bucuria de a trăi fără certitudini. Și poate în mijlocul acestei agitații, a căutării, vom descoperi ceva mai complex și mai adevărat decât ne-am fi imaginat”, spune Lucas Hnath.

Regia spectacolului montat în premieră națională la Oradea, îi aparține regizorului, actorului și dramaturgului Radu Iacoban, care și-a asumat și traducerea textului din limba engleză și care se află la prima colaborare cu Trupa Iosif Vulcan. „Creștini poate deveni în atenția spectatorilor o alegere, zic eu, interesantă. Parte pentru tema familiară, parte pentru necunoscutul poveștii spectacolului. Așa cum am procedat și la alte spectacole, am încercat să creez o părticică de lume guvernată de ființe vii, umane, recognoscibile, care nu au alte alegeri și convingeri în afara dorinței urgente de a spune povestea spectacolului”, mărturisește regizorul.

Partea de scenografie și video este realizată de scenograful Tudor Prodan, aflat la a doua colaborare cu Teatrul Regina Maria, după spectacolul „Isabela, trei caravele și un mare mincinos”. Sound design-ul a fost creat de Aida Šošić, iar light design-ul poartă semnătura lui Lucian Moga.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Richard Balint (Pastorul Paul), Adela Lazăr (Elizabeth), Petre Ghimbășan (Jay), Răzvan Vicoveanu (Joshua), Anda Tămășanu și Maria Teișeanu (Jenny).

Reprezentațiile acestui spectacol vor avea loc într-un spațiu neconvențional, la Sinagoga Neologă Sion. Spectacolul este nerecomandat adolescenților cu vârste mai mici de 14 ani. Biletele pentru reprezentațiile din 29 și 30 octombrie sunt aproape epuizate, iar pe orădenii care nu pot viziona premierele îi invităm la Sinagoga Neologă Sion, în 6 și 7 noiembrie, de la ora 19.00, dar și în 14 și 15 decembrie, de la aceeași oră.

Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 18:00 și sâmbăta între orele 10:00 – 13:00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.

Distribuie informația
Alte știri