Creştinii ortodocşi intră în postul Adormirii Maicii Domnului

Creştinii ortodocşi intră, de astăzi, în post. În popor, Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut și sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post dur, dar și foarte important și îi pregătește pe creștini pentru cele două mari praznice ale lunii august, adică Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteşte de postul ţinut de Fecioara Maria înainte de trecerea sa din această lume.

În popor este cunoscut şi ca Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului.

În Postul Sfintei Marii, sunt interzise nunțile, al căror sezon se deschide după 15 august și ține până la intrarea în postul Crăciunului.

Biserica Ortodoxă le recomandă credincioșilor să nu mânance nimic până la ora 15.00, luni, miercuri şi vineri, iar mai târziu, doar mâncare uscată.

Marţi şi joi, se mănâncă fără ulei, iar sâmbătă şi duminică e dezlegare la untdelemn şi vin. În Postul Sfintei Mării, e o singură dezlegare la peşte, pe 6 august, când e prăznuita Schimbarea la Faţă a Domnului. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, se săvârșeste Prohodul Maicii Domnului.

Distribuie informația
Alte știri