Creștinii prăznuiesc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Sărbătoarea intrării în biserică a Maicii Domnului este prăznuită în Biserica Ortodoxă la 21 noiembrie. Sărbătoarea este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia. Este prima mare sărbătoare din postul Craciunului. Și este dezlegare la pește.

Sărbătorită în fiecare an la 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Pentru reuşita copiilor din acea familie, candela trebuie să fie aprinsă în căminul fiecărui credincios, iar focul să ardă în cămin toată noaptea.

Maica Domnului a fost adusă în templul din Ierusalim, la vârsta de trei ani. Tradiția Bisericii arată motivul pentru care Născătoarea de Dumnezeu a fost dusă la Templul Legii vechi și dăruită Domnului.

Ioachim și Ana nu aveau copii, așa că L-au rugat pe Dumnezeu să îi facă părinți. Ei au făgăduit că, dacă vor avea un copil, îl vor duce la Templu și îl vor închina Lui.

Un înger le-a vestit că vor avea o fată, pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și, la trei ani de la nașterea Maicii Domnului, au dus-o pe fiica lor la templu. Au fost întâmpinați de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o pe Maria în cea mai sfântă încăpere din Biserică, unde a stat până la vârsta de 15 ani.

În unele locuri, astăzi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă și le folosesc în noaptea de Anul Nou, drept sorcove. În credința populară, se spune că dacă nuielușa Sfântului Nicolae, care trebuie să fie din măr, înflorește până la sărbătoarea Nașterii Domnului, înseamnă că Sfântul l-a iertat pe cel pedepsit cu ea.

Distribuie informația
Alte știri