Cristian Tudor Popescu vine pentru două zile în Oradea, la Zilele Filmului Istoric

Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în perioada 23 – 24 martie 2023, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române nr. 1/A, Zilele Filmului Istoric – un nou concept cultural inițiat cu scopul de a surprinde modul în care funcționează mecanismele de propagandă și manipulare pe mai multe paliere ale societății, cu aplecare asupra perioadei comuniste.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 23 martie a.c., ora 14.30, în sala de conferințe a instituției muzeale, în prezența dlui Ilie Bolojan – Președintele Consiliului Judeţean Bihor, dlui Gabriel Moisa – Manager, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, dnei Adina Rențea – Manager cultural, și a dlui Krizbai Béla – Director adjunct, Arhiva Naţională de Filme.

Organizarea Zilelor Filmului Istoric de către instituția muzeală a fost gândită ca un eveniment menit să evalueze impactul cinematografiei în societatea românească în anii regimului comunist. Dincolo de plăcerea revederii unor realizări cinematografice din trecut, unul dintre scopurile urmărite este acela de a surprinde modul în care filmul istoric a fost utilizat ca instrument de propagandă. Ediția din acest an aduce pe ecranele instituției muzeale filmele Puterea și Adevărul(1972), regia Manole Marcus și Buzduganul cu trei peceți (1977), în regia lui Constantin Vaeni, cel din urmă fiind prezent în cadrul acestui eveniment.

Selectarea celor două filme nu s-a făcut întâmplător, fiind considerate de către specialiști printre cele mai reprezentative din această perspectivă, iar invitații speciali ai acestui eveniment vor asigura o analiză pertinentă și avizată referitoare la mecanismele de propagandă din spatele acestora.

Prima zi este dedicată proiecției filmului Puterea și Adevărul, care va începe la ora 15.00, urmată de dezbaterea „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?”, la care vor participa dr. Cristian Tudor Popescu, critic și istoric de film UCIN, doctor în cinematografie și media al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „ I.L. Caragiale”, București, dr. Virgil Țârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, și dr. Marian Țuțui, cercetător științific, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, Academia Română, în timp ce moderator va fi dr. Gabriel Moisa – Istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.

Ziua a doua este dedicată filmului Buzduganul cu trei peceți, în regia lui Constantin Vaeni, și cuprinde proiecția de film, care va începe la ora 9.30, urmată de dezbaterea „Cinematografia românească – instrument al regimului comunist de propagandă și manipulare?” cu prezența dr. Gabriel Moisa, a lui Constantin Vaeni, regizorul filmului, a dr. Marian Ţuţui, rolul de moderator fiind de această dată atribuit dr. Virgiliu Ţârău.

Ziua va fi întregită de o întâlnire cu cititorii, ce îl are protagonist pe Cristian Tudor Popescu, în dialog cu Dan-Liviu Boeriu, cu ocazia lansării volumului „Dumnezeu nu e mort | Interceptări. Note informative” a reputatului jurnalist și scriitor, eveniment care va avea loc la 15.30, tot la Muzeul Țării Crișurilor, la final fiind programată și o sesiune de autografe. Această întâlnire este organizată de Editura Polirom și Librăriile Humanitas, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

Alese mulțumiri partenerilor acestui eveniment cultural unic, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme – Cinemateca Română. Sponsor al evenimentului Plastor SA.

Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri. Vă așteptăm cu drag!

Distribuie informația
Alte știri