Cseke Attila: Pe anumite domenii de expertiză în construcţii s-a format o adevărată castă

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că pe anumite domenii de expertiză în construcţii, cum este cazul securităţii la incendii, s-a format o adevărată castă, iar sistemul va fi schimbat radical.

„Din păcate, pe anumite domenii de expertiză, cum este securitatea la incendiu, unde este situaţia cea mai evidentă, s-a format o adevărată castă, în care nu poţi intra. Sunt numai anumiţi experţi care fac această expertiză. În total, pe securitatea la incendiu astăzi sunt 41 de experţi, din care 18 sunt în Bucureşti, iar în 24 de judeţe nu avem niciun expert în securitate la incendiu”, a declarat Cseke Attila.

El a explicat că pentru construcţiile publice această expertiză este obligatorie ca să poată continua investiţia, dar că ea este întârziată chiar luni de zile, pentru că sunt prea puţini experţi.

„De ce s-a ajuns aici? Pentru că sistemul de examinare a creat posibilitatea existenţei acestei caste, care în mare parte sunt foşti angajaţi din domeniul ISU, al pompierilor, oameni de specialitate, dar care nu au lăsat posibilitate de intrare în acest domeniu şi altora, pentru că examinarea era făcută în aşa fel încât ei îi examinau pe cei care doreau să intre. În ultimii trei ani nu s-a făcut niciun examen şi, când s-au făcut examene, cam toţi candidaţii au fost respinşi. Acest sistem va fi radical modificat”, a punctat ministrul.

El a mai spus că una din marile provocări ale MDLPA este partea de normative de construcţii.

„Aceste normative trebuie aliniate pentru nivelul anilor 2020-2024, dacă vorbim de acest mandat guvernamental, şi avem un număr de 44 de normative de construcţii, pe care dorim în acest mandat să le actualizăm”, a precizat Cseke Attila.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie informația
Alte știri