Cseke Attila: Pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic finanțarea este 100% nerambursabilă

Foto: arhiva

Un program nou de consolidare seismică intră în vigoare din ianuarie 2023. Ministerul Dezvoltării Cseke Attila a anunțat, la o emisiune de la TVR Info, că primăriile vor putea depune documentele pe o platformă digitală, ca să primească finanțare nerambursabilă.

Reabilitarea clădirilor cu risc seismic din toată țara se va face exclusiv cu fonduri de la stat și europene, fiind unul dintre obiectivele cerute de Bruxelles, prin PNRR.

În acest moment, în România se aplică încă planul de reabilitare seismică din 1994.

 „Finanțarea este 100% nerambursabilă. Nu cerem cofinanțare de la primărie, respectiv de la proprietarul apartamentului. pe lângă blocurile de locuințe care pot intra în acest program, intră și clădirile publice cu risc seismic: școli, spitale, grădinițe, licee, clădiri din cultură și administrație. Dar principalele ținte sunt școlile și spitalele. S-au introdus și finanțările pentru clădirile cu risc seismic 2, cu posibilități de avarii aprofundate la un cutremur mai însemnat. În PNRR ne-am asigurat să avem o alocare și din fonduri europene pentru acest program. Și-avem 467 de milioane de euro pentru consolidări de risc seismic”, a spus ministrul Cseke Attila.

Distribuie informația
Alte știri