Cseke Attila: Proprietarii vor avea nevoie de o singură autorizaţie pentru construcțiile noi

Românii care vor să îşi facă o casă nouă vor scăpa de drumurile fără sfârşit la primărie pentru a obţine zeci de avize şi de aprobări înainte să înceapă lucrările. Noul Cod al Urbanismului aflat pe masa Guvernului simplifică procedura. Proprietarii vor avea nevoie de o singură autorizaţie, care se obţine de la o singură comisie.

Vom evita aceste avize în cascadă, care se întâmplă astăzi în procedură. Ai nevoie de 30 şi 35 de avize de la câteva autorităţi. Ai primele trei-patru avize, iar al cincilea aviz când l-ai luat deja expiră primul aviz, pentru că au termen de valabilitate ş.a.m.d. Toate procedurile vor fi comasate, în sensul în care toate autorităţile statului, fie că vorbim de servicii, de concentrate, autorităţi la nivel central, vor avea o procedură şi un termen deodată, astfel încât avizele şi acordurile să nu expire în cascadă şi aceste proceduri să fie mult simplificate.

Sunt anumite tipuri de, hai să le spunem ”construcţii”, care astăzi, pe legislaţia actuală, necesită autorizaţie de construire. De exemplu, au fost autorităţi locale, nu puţine în această ţară, care au emis autorizaţie de funcţionare, fiind o legislaţie care nu era foarte evidentă, de exemplu, în cazul amenajării unui rastel de biciclete în faţa unei instituţii. Sunt alte categorii de lucrări care se fac, dacă vreţi, pe proprietatea privată a persoanei şi care sunt lucrări de mai mică importanţă şi pentru care astăzi trebuie să faci documentaţie tehnică, economică şi trebuie să ai autorizaţie de funcţionare, a spus ministrul Cseke Attila.

Distribuie informația
Alte știri