Cu cât plătesc orădenii mai mult în această iarnă pentru încălzire

La Cluj-Napoca, prețul plătit de populație pentru gigacalorie a fost majorat cu 15% – de la 242 de lei la 278 lei, la Brașov, cu 33% – de la 198,97 de lei la 264,14 de lei, la Oradea, cu 40% – de la 283,1 lei la 396,4 lei. Hotnews.ro a realizat o analiză comparativă a prețurilor plătite de populație în marile orașe ale României.

Consiliul Local Oradea a aprobat pe 26 noiembrie noul preț al gigacaloriei. Până la 1 noiembrie, populația cumpăra gigacaloria cu 283,1 lei, subvenția acordată de Primăria Oradea fiind de 47,5 lei, respectiv 14% din prețul total al gigacaloriei. După această dată, prețul a crescut la 396,4 lei, subvenţia fiind majorată la 129,4 lei, respectiv 25% din preţul gigacaloriei.

Pentru lunile noiembrie și decembrie, efortul financiar făcut de Primăria Oradea pentru creșterea subvenției va fi de aproximativ 17,5 milioane de lei, urmând ca, dacă prețul gigacaloriei va rămâne același pe toată perioada anului viitor, efortul financiar pe un an de zile să ajungă la 32,2 milioane lei.

„Un lucru foarte important care trebuie menționat sunt investițiile făcute de administrația locală în ultimii 12 ani în reabilitarea sistemului de termoficare. Acestea se reflectă acum foarte clar în prețul de producere a gigacaloriei, comparativ cu prețul de producție la nivel național. Astfel, în Oradea prețul de producție a gigacaloriei este de de 525,6 de lei, unul dintre cele mai mici prețuri din țară”, a declarat primarul Florin Birta în conferința de presă susținută pe tema majorării prețului la gigacalorie.

Distribuie informația
Alte știri