Cu o ora inainte de anuntarea incendiului la Palatul Episcopal, ISU a fost sesizat despre probleme la un stalp de iluminat din zona

Prim – adjunctul inspectorului şef, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor, maior Csilik Alexandru, a recunoscut astazi, intr-o conferinta de presa legata de incendiul care a devastat Palatul episcopal Greco Catolic ca „la ora 20.46 am fost sesizati prin 112 despre o flama care a aparut la un corp de iluminat de pe strada Mihai Pavel” In asfel de situatii, pompierii solicita interventia echipajelor de la Electrica, spune seful ISU, ceea ce s-a facut si ieri.

Echipajul Electrica a ajuns la fata locului dupa 30-40 de minute a completat prefectul Ioan Mihaiu, iar la acel moment lampa functiona si nu erau semne vizibile de flacari.

Iluminatul ornamental al cladirii este alimentat de la reteaua publica a orasului.

Maiorul Csilik Alexandru a explicat apoi cum s-a desfasurat actiunea, din momentul celui de-al doilea apel:

„Sesizarea la 112 a fost primita la ora 21.49 minute, moment in care au fost alertate primele echipaje ale Detasamentului 1 care au ajuns la locul incendiului dupa 2 minute. La sosirea echip. incendiul se manifesta violent la acoperisul Palatului si la o parte a etajului 1. In prima faza au plecat catre locul incendiului 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma si o masina la inaltime. S-a format un dispozit de oua tevi de refulare a apei, in interiorul Palatului, la etajul 1. Echipajul a avut misiunea de recunoastere, respectiv pentru stingerea incendiului. Primul dispozitiv s-a realizat in 5 minute de la sosire. Concomitent s-a realizat calarea autoscarii care a durat putin mai mult dupa care s-a inceput refularea apei la inaltime, direct pe acoperisul Palatului. Seful de tura a solicitat forte si mijloace in sprij. Astfel au fost suplimentate fortele cu inca doua autospeciala. La 22.15, am ajuns la locul interventiei, vazand amploarea incendiului am solicitat sprijinul tuturo fortelor disponibile in municipiu. Am cerut inca doua autospeciale din ! Mai si inca una in Sacuieni. A fost activata grupa operativa a Inspectoratului. In final au fost mobilizati 114 pompieri si 6 ofiteri care au actionat cu doua autoscari si 10 autospeciale, intervenind atat din interior cat si din exterior. AM solicitat sprijinul Politiei si Jandarmeriei pentru a evacua Piata. De asemenea persoanele care locuiau in aproipere s-au autoevacuat. Incendiul a fost lichidat la ora 00.35 impiedicandu-se propagarea acestuia la parter si la cladirile invecinate. Suprafata afectata: aproximativ 1300 mp la acoperis si etajul I.

Astazi s-a intrunit o comisie de analiza. Sunt mai multe ipoteze luate in calcul. In momentul in care cercetarea va fi gata vom reveni cu informatii privind cauza incendiului.”

Distribuie pentru prietenii tăi:
Alte știri