Cu pluta pe Criș: așa era transportată sarea din ocnele transilvănene – VIDEO

Sute de bihoreni s-au adunat în acest weekend la Vadu Crișului pentru a lua parte la cea de-a 49-a ediție a Târgului de la Vama Sării, eveniment ce reproduce drumul sării extrase din ocnele transilvănene, ce era transportată cu pluta pe Crișul Repede si exportată în străinătate pe vremea când vama imperiului Austro-Ungar se afla exact în dreptul locului unde organizatorii au pregătit această sărbătoare. Reproducerea fidelă a momentului de vămuire a plutașilor ce transportau sare în vremuri de demult a fost perfect interpretată. „Hai că vin”, se aud oamenii cum strigă la vederea plutei. „Stai! Vă rog să plătiți cu bulgăre de sare!”, îi somează paznicul pe plutași. Acesta a fost momentul culminant ce atrage sute de turiști în fiecare an în defileul Crișului, care este de-a dreptul impresionant chiar în zona unde se afla locul de vămuire a sării în vremuri istorice. Calea ferată trece acum printre stâncile în care a fost punctul vamal „Casa Zmeilor”, loc devenit un veritabil nod turistic pentru cei care practică raftingul, cățărările sau alte sporturi extreme.
După ce plutașii au fost conduși de autoritățile vamale pentru a deconta darea, reprezentând contravaloarea taxei vamale,a început spectacolul pregătit de Primăria Vadu Crișului. La evenimentul de ieri au fost prezenți și reprezentanții unei comune din Ungaria, înfrățită cu Vadu Crișului.
La această ediţie a Târgului de la Vama Sării participă și delegații unor localități din Ungaria. Lor li se adaugă şi o delegaţie din Hajduszoboszló, localitate cu care Primăria din Vadu Crişului pregăteşte un proiect transfrontalier comun. Concertele continuă și în această seară, urmând ca târgul să se încheie cu un foc de artificii.

Distribuie informația
Alte știri